Albin och Kristin Amparo: ”Det är en dröm att vara här”

Albin Johnsén och Kristin Amparo.
Albin Johnsén och Kristin Amparo framför "Din soldat" på Allsång på Skansen.

Albin och Kristin Amparo gör allsångsdebut i premiärprogrammet. I publiken sitter Kristin Amparos familj och Albins son, 2 år. ”Det är första gången han ser mig uppträda live”, säger Albin, som ligger bakom sommarens stora hit ”Din soldat”.

Han är relativt ny som soloartist. I premiärprogrammet får allsångstittarna ett ansikte på hjärnan bakom en av sommarens stora hitlåtar, ”Din soldat”.

– Det känns jättekul att vara här och ärofyllt. Jag tycker det känns skitstort. Att få vara här med duktiga musiker och i ett stort tv-program – det är ju en dröm, säger Albin Johnsén.

Med sig på scen har han Kristin Amparo, som lägger sången på ”Din soldat”. Till skillnad från Albin, som började rappa som 10-åring och hyser en förkärlek till hiphopkulturen, har Kristin Amparo sina rötter i jazzmusiken.

Ni experimenterar gärna med olika genrer. Varför inte satsa på en nisch?

– Jag valde musikeryrket bland annat för att vara fri. Då ingår det att man krigar mot genrer och jag gör det gladeligen, säger Kristin Amparo och får medhåll från Albin:

– Jag vill göra bra låtar. Jag lyssnar inte bara på hiphop, jag lyssnar inte bara på pop eller jazz eller blues eller klassiskt, för jag tycker det finns något att hämta från alla olika stilar. Det finns ju hur mycket som helst att ta in när man är kreativ.

Hur kommer det sig att just ni hittade varandra?

– Jag och Mattias (Andreasson, känd från EMD) som jag gjorde låten med, kände att vi verkligen ville ha med Kristin, säger Albin, som skickade en förfrågan till henne via epost.

Kristin Amparo, som känner Mattias Andreasson från studietiden på Kungliga Musikhögskolan, förstod genast vilken hitpotential ”Din soldat” har.

– Det är ju alltid kul när folk frågar om man vill vara med. Det är ju det finaste man kan få. Musiken är ju helig, så jag blev jätteglad. Och när jag lyssnade så tänkte jag direkt: ”Det här kommer ju bli en hit”.

Och den blev ju verkligen en hit. Vad är det som gör ”Din soldat” så framgångsrik?

– Man kan relatera till den textmässigt, oavsett om man är gammal eller ung, är ihop med någon eller tänker på sin bästa kompis. Jag tycker verkligen om budskapet i den, som är mörkt men ändå väldigt hoppfullt, säger Kristin Amparo.

Ett kallt duggregn faller över Albin och Kristin Amparo, när de testar allsångscenen för första gången. Men det bekommer inte de båda artisterna, som iklädda vattentäta ponchos bjuder på ett energiskt framförande av ”Din soldat” under repetitionerna.

Hur ska det bli att uppträda på allsångscenen?

– Det ska bli så himla roligt. Jag har bara bra bilder i huvudet just nu av framträdandet. Sen får själva allsången gå lite som den går. Jag tycker det är helt bisarrt att den här låten ligger etta och att så många har hört den, men jag förväntar mig inte att folk ska sjunga med. Fast det har ju hänt att publiken har gjort det, säger Albin.

– Det är en dröm att vara i den här världen. Och att det är tillsammans med Albin och en låt som är så positiv, och som känns så folklig, och sen få köra en allsång – fy vad fett! säger Kristin Amparo.