Annika Herlitz: ”Allsång på Skansen största man kan göra”

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Från prinsessa till höna. Annika Herlitz lista rymmer många meriter, men den största av de alla tillkommer efter allsångsdebuten. ”För mig är Allsång på Skansen det största man kan göra. Jag kan inte tänka mig ett häftigare sätt att göra mitt första framträdande på”, berättar hon för svt.se/allsang.

Annika Herlitz möter svt.se/allsang med ett stort leende och tindrande ögon. Hon berättar om en konstant och lite för snabb puls som hon levt med de senaste två månaderna.

– Nu känns det skönt att det närmar sig. Jag har varit så extremt peppad och nervös. Det ska bli så fruktansvärt roligt att köra.

Hur har du förberett dig inför Allsång på Skansen?

– Jag har haft små konserter i vardagsrummet med familj och vänner. För det är ju något helt annat att ha någon som lyssnar än att stå själv i sovrummet och gasta.

Annika Herlitz, 29, är en rutinerad musikalartist som under våren stod på Göta Lejons scen i ”Priscilla – Öknens drottning” och som i höst är aktuell på samma scen i musikalen ”Evita”. De flesta har nog hört henne i Disneys senaste film ”Frost”, där hon gör rösten till prinsessan Elsa.

– Det var stort att få ett dubbjobb. Oj, det är Disney – ännu roligare. Oj, det är en prinsessa – barndomsdrömscheck! Och just den låten blev en enorm succé, säger hon och fortsätter:

– Det här är första gången jag visar mitt ansikte i tv. Det är helt nytt. För mig är det här det största för att jag är solo. Sen är ju det här en folkfest, tradition och kult och jag kan inte tänka mig ett häftigare sätt att göra mitt första framträdande på.

Hur skiljer sig jobbet som dubbare från jobbet som musikalartist?

– Det är på ett helt annat sätt än när man repar inför en musikalföreställning, där man förbereder sig i två månader. Men i dubbning får man ingen direkt förberedelsetid. ”Vi ska göra det här, du ska vara den här karaktären och här får du repliken”. Det är en vanesak. Det är fruktansvärt roligt att dubba.

Om jag är en fluga på väggen i studion när du dubbar Elsa, vad jag skulle jag få se då?

– Jag gör jättemycket konstiga saker. Jag tror man måste det för att det ska höras att man drar i saker, är andfådd eller puttar något. Det gäller bara att inte slå till mikrofonen.

Från prinsessa till höna i Pettson och Findus, som är ditt nästa dubbjobb. Hur hittar du rösterna till så olika karaktärer?

– Ja, hönan. Det var fruktansvärt roligt! Man får leka fram karaktären tills det blir rätt. Hönan vill man ju inte ska bli en parodi heller. Det ska kännas seriöst, men inte heller stereotypt med bara kackel. Det blev en ganska diva-aktig höna. Från prinsessa till höna, det finns plats för allt.

Och det finns även plats för Allsång på Skansen. Vad ser du mest fram emot?

– Att stå där och känna ”nu kör vi”. Och höra bandet spela första lilla pianoslingan. Och live – äntligen! Det blir absolut första gången som jag sjunger den med liveband.

Allsång på Skansen

Sommarunderhållning med Sanna Nielsen