Laleh inviger Allsång på Skansen 2012

Närmare 40 artister kommer uppträda i årets Allsång på Skansen. En som det betyder lite extra mycket för är Laleh, som inviger säsongen. "Jag längtar mest till blandningen mellan gamla och unga, bomullstussar och lintottar och solnedgången framåt kvällen", säger hon.

Laleh Pourkarim har haft ett fantastiskt år bakom sig. Efter att ha blivit hyllad av en enad kritikerkår för sin medverkan i "Så mycket bättre" gick hennes senaste skiva "Sjung" direkt upp på första platsen på Svenska albumlistan.

Laleh är först ut i Allsång på Skansen 2012.

– Det var på tiden, roligt och rätt. Jag längtar mest till blandningen mellan gamla och unga, bomullstussar och lintottar och solnedgången framåt kvällen, säger Laleh.

Har inte förändras

Trots framgångarna behåller Laleh fötterna på jorden.

– Mitt liv har nog inte förändrats så mycket, däremot så har mitt artisteri nått ut till fler människor vilket är väldigt underbart. I dag finns det så många fler som jag delar min musik med.

I Cornelis fotspår

En person som Laleh ofta återvänt till som inspirationskälla i sitt låtskrivande är allsångsfavoriten Cornelis Vreeswijk – vars verk ständigt återkommer i allsångshäftet.

I en artikel i SvD har hon tidigare sagt "Det är helt sjukt att man kan ha så mycket känslor för någon som inte existerar" om Vreeswijk.

Därför känns det lite extra roligt att just Laleh inviger årets säsong. Eller som hon själv uttrycker det:

– Det känns bra. Roligt och rätt, stor som nätt.

Finns det någon av dina egna låtar som du skulle vilja var med i allsångshäftet?

– Min låt som heter Vårens första dag. Det skulle få mig att tappa andan att se en mormor med barn och barnbarn sjunga den. Och så en kram på det så är sommaren räddad.

– Jag skrev den i ett endaste andetag, i ett sanningens ögonblick då jag insåg vad livet handlade om, men de ögonblicken är inte så långa och de försvinner lika snabbt.

Allsång på Skansen

Sommarunderhållning från Skansen