Följ med på Allsångshistoria

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Allsång på Skansen började som en scenshow på Nationalparken Skansen i Stockholm 1935. Den första konferencieren var radions Sven Lilja.

Under sommaren bänkar sig nästan två miljoner tittare framför TV:n för att njuta av Allsång på Skansen. Vad som startade 1935 är idag ett av Sveriges mest populära TV-program.

"En folkrörelse som klingar mot skyn". Uttrycket myntades av poeten och skribenten Gunnar Mascoll Silfverstolpe i en artikel om Skansens program 1938. Därefter började folk på allvar tala om "allsång" och om en helt ny programform. Allsången skapade en gemenskap med stor social bredd. Gunnar Mascoll Silfverstolpe beskrev det nya fenomenet:

"Kansliråd, hembiträden, sjuksköterskor, hantverkare, lärarinnor och flottister sjunger ur lyckliga hjärtan eller sjunger sig bort från ensamhet och hämningar, från förtretligheter, bekymmer och sorger in i en ljus och otvungen gemensamhet under den rosiga kvällsskyn."

Allsång på Skansen började som en scenshow på Nationalparken Skansen i Stockholm 1935. Den första konferencieren var radions Sven Lilja. Radiotjänsten hade tidigare samarbetat med Skansen i en rad produktioner och 1957 presenterades en frågesport som Radiotjänsten medverkade i under ledning av Egon Kjerrman. Efter sändningarna brukade Egon Kjerrman sjunga med publiken. Han blev raskt det stora dragplåstret i programmet och Egon med hela svenska folket.

SVT:s första sändning gjordes 1979

SVT sände Allsång på Skansen för första gången 1979 och sedan 1990 har programmet sänts live på SVT varje sommar.

Från 1979 och 20 år framåt leddes programmet av Bosse Larsson, därefter tog Lasse Berghagen över. Lasse jobbade för skapa ett intresse även hos de unga tittarna genom att ta in yngre popgrupper och populära artister. Det visade sig gå vägen och succén var ett faktum.

Lasse Berghagen lämnade 2003

Lasse Berghagen lämnade scenen 2003 och Anders Lundin var näste man att göra entré året därefter. Anders var på den tiden programledare för bland annat Expedition Robinson och välkänd hos både den yngre och äldre publiken. Vid den här tidpunkten var det cirka 20 000 människor som varje vecka fanns på plats på Skansen och omkring två miljoner tittade hemifrån TV-soffan.

Sommaren 2011 tog Måns Zelmerlöw över rollen som allsångsledare. Endast 25 år gammal blev han den yngste någonsin att leda programmet. Efter tre somrar efterträddes han av Petra Marklund. Hon programledde två somrar i rad, 2014 och 2015. Sanna Nielsen står som ny allsångsledare på Sollidens scen sommaren 2016.