Framgångsrika folk-pop-duon Smith & Thell gästar Allsång på Skansen 2016

Smith & Thell

Den svenska folk-pop-duon Smith & Thell har hittills haft störst framgångar som låtskrivare åt andra, men den egna artistkarriären tar mer och mer fart. Nu äntrar de Allsångsscenen för försa gången. ”Vi kommer bjuda på stomp i marken och viktiga budskap”, berättar Maria Jane Smith för svt.se/allsang.

Duon Smith & Thell, bestående av Maria Jane Smith och Victor Thell, behärskar många olika genrer. Som låtskrivare har de levererat Melodifestivalbidragen ”Human” med Oscar Zia och ”Groupie” med Samir & Viktor. De är även hjärnorna bakom Molly Sandéns ”Freak”.

– Som skapare åt andra, så är du deras verktyg för att säga det som de vill säga. Då blir du en kameleont som ser till att dra ut artistens personlighet och göra det bästa av den, säger Maria till svt.se/allsang.

Tricket – terapisamtal med artisterna

Duon har hittat sitt framgångsrecepet – att agera hobbypsykologer åt artisterna underlättar låtskrivandet.

– Ja, det är nog det som är vår styrka. Vi ska ju inte bara göra en bra låt, utan det ska även vara något som artisterna vill och kan stå för, säger Maria.

Förutom att briljera som genreöverskridande låtskrivare, ser framtiden även för den egna artistkarriären ljus ut. De vann tidigare i år Denniz Pop Awards för lovande nykomlingar.

Sedan dess har Smith & Thell skrivit kontrakt med det ansedda New York-baserade skivbolaget Def Jam Recordings i USA. Skivbolaget stoltserar med namn som Justin Bieber och Kanye West.

Skippar gärna studion själva

– När det gäller oss själva så gör vi egentligen samma sak, men med oss som utgångspunkt. Men tricket är att vi aldrig sätter oss ner och bestämmer oss för att skriva en låt när det handlar om vårt eget band. Det har man gjort i andra sammanhang, men vi skriver bara åt oss själva, när det känns naturligt, säger Victor.

Maria nickar instämmande och inflikar:

– Vi skriver nästan aldrig i studion. Med artister brukar man ta sig till en studio och skriva där, men med vår egen duo har vi nog inte skrivit en enda låt på det sättet. Det blir i stället att vi skriver vid köksbordet. Det kommer när det kommer. Det går inte att tvinga på något.

Hur hittar ni inspiration?

– Från livet. Allt vi sjunger om är självupplevt. Våra texter handlar om sådant som det hade känts konstigt om någon annan hade sjungit, men som vi ändå vill skriva, säger Maria.

Deras debutsingel, ”Kill It With Love”, som släpptes i maj 2012, hamnade snart efter utgivningen på första plats på listan över Itunes Electronic-försäljning.

November 2014 släppte Smith & Thell singeln ”Hippie Van”, som till skillnad från tidigare låtar är en organisk poplåt med folk-influenser.

Nu är duon aktuell med nya singeln ”Statue” och släpper i höst sin debutplatta.

– För oss är det viktigt att vår egen musik berättar vår egen historia, säger Victor om musiken.

Var i karriären är ni om fem år?

– Då bor vi förhoppningsvis i en turnébuss och turnerar planeten runt. Men framförallt fortsätter vi att skriva musik och experimentera med skapandet, säger Maria.

Drömmer om att framföra sin musik för Allsångspubliken

Till Allsång på Skansen kommer de med stomp i marken och viktiga budskap.

– Vi drömmer om att få framföra vårt musik en högsommarkväll, svettigt och härligt som bara Sverige kan vara under dessa tropiska kvällar, säger Maria.