Gunhild Carling laddar inför allsången – i New York

Gunhild Carling är jazzmusikern som kan spela på tre trumpeter samtidigt, ett gammalt hederligt varietétrick från Amerika, som vann allsångspublikens hjärtan – och Bill Clintons. Nu plockar multitalangen från Stockamöllan fram nya varietétrick till sitt andra gästspel på Skansen: ”Jag ska spela trombon och gå ner i spagat”.

Hon trumpetade sig rakt in i publikens hjärta, när hon gjorde sin allsångsdebut 2010. Jazzmusikern Gunhild Carling från skånska Stockamöllan spelade nämligen på tre trumpeter – samtidigt.

Hur ska du toppa det i år?

– När man lyckas få två stående ovationer, så kan man nog inte toppa det. Nej, utan nu ska jag spela harpa. Och dansa jive. Och spela trombon. Och allt detta ska jag göra på fyra minuter.

En multiinstrumentalist med multitalanger – Gunhild Carling bjuder i det andra programmet upp till dans, samtidigt som hon spelar trombon och går ner i spagat. Med sig har hon Kristjan Lootus, sin danspartner från tv-programmet Let's Dance som hon medverkade i tidigare i år.

New Orleans-jazzen inspirerar

Gunhild Carling är känd för att levera jazz, blues och swing i en showbetonad förpackning. Hon inspireras av den gamla New Orleans-jazzen – när trumpeterna gråter och klarinetterna tjuter, som hon själv beskriver det.

– Kulturen som fanns på 1920- och 1930-talet i New York, med fjädrar och fransar, man dansade Charleston och spelade livlig jazzmusik och blandade in varietékonster – det är det jag inspireras av. Spela på tre trumpeter samtidigt är ett gammalt hederligt varietétrick som jag bara har plockat upp, säger hon och fortsätter:

– Men balansera en trumpet på läpparna och spela banjo samtidigt, det är minsann ett originalnummer, det!

Hyllad av Bill Clinton

Gunhild Carling medverkade i en swingfestival i New York tidigare i vår – och hoppades på att få se Bill Clinton i publiken. De har kärleken till jazzen som gemensam nämnare och ex-presidenten, som också spelar trombon, hyllade Gunhild Carling efter att ha sett henne på en spelning i Malmö.

– Det var helt sjukt! Jag stod i Central Park och där var 10 000 personer som stöttade mig. Applåderna växte och växte och växte. När jag avslutade med min säckpipa kändes det som parken exploderade, så det var helt underbart. Det var väldigt likt mitt förra uppträdande på Allsång på Skansen.

Nu ser hon fram emot att gästa allsångscenen igen.

– Allsång är ju så sjukt roligt. Jag hoppas att man ska känna att mitt framträdande är vackert, härligt och speciellt.

Allsång på Skansen

Sommarunderhållning med Sanna Nielsen