”Det bara forsade blod i hela ansiktet”

Foto: Niklas Lindman/SVT
Gunilla Backman.

Gunilla Backman är musikalstjärnan som har spelat över 1000 föreställningar i Sverige, Tyskland och London. En av föreställningarna hon minns särskilt väl slutade nästan i ett blodbad. ”Jag spräckte ögonlocket på scenen”, berättar hon för svt.se/allsang.

En musikalartist måste vara beredd att flytta dit jobben finns. Gunilla Backman råder gärna nyblivna kollegor att lära sig flera olika språk. Hon gav sig själv ut på äventyr 1997, för att jobba i Tyskland med uppsättningarna Sunset Boulevard och Les Miserables.

Les Miserables – en blodig historia

Den sistnämnda minns hon extra väl, när hennes motspelare plötslig fick in en rungande fullträff rakt i Gunillas öga.

– Jag fick Javerts batong i ögat, så att jag spräckte ögonlocket på scenen. Det bara forsade blod i hela ansiktet, berättar hon.

Ett spräckt ögonlock eller ej – föreställningen måste ändå fortsätta.

– Jag fortsatte spela och tyckte att jag skulle in och göra även nästa scen, men då upptäckte jag ju att det inte gick. Då fick jag sy ihop ögonlocket. Det var lite spännande.

Spelade rollen som Fantine

Gunilla Backman spelade rollen som Fantine, som säljer sitt halsband, sitt långa ljusa hår och till sist sig själv som prostituerad för att kunna ta hand sin oäkta dotter. Javert, polismästaren i staden, kastar Fantine i fängelse efter att hon råkat ut för en tvist med en av sina kunder.

– Jag slutförde hela den scenen, för det var en arresteringsscen. Publiken tyckte ju det blev bra med blodet, men det skulle ju såklart inte vara med.

”The show must go on”, så att säga?

– Ja, precis! Det är ju så konstigt. Jag tänkte bara att jag ska in i nästa scen och då var det någon stage manager bakom scen som hejdade mig. Där fanns det väldigt många inhoppare som stod redo att rycka in om det skulle vara något, så det var en annan tjej som hoppade in snabbt som ögat för mig. Jag fullföljde den scenen, men sen fick jag åka till ögonsjukhus. Jag var bara borta ett par dagar och sen kom jag tillbaka och fortsatte, fast med ett par stygn på ögat bara.