John Lundvik om allsångsmötet med Lill Lindfors: ”För mig är Lill facit”

John Lundvik och Lill Lindfors.

De möttes under en hyllningskonsert till Drottning Silvia – och fann varandra direkt. Nu slår John Lundvik och Lill Lindfors sina påsar ihop och äntrar Allsångsscenen tillsammans. ”För mig är Lill facit”, berättar John när svt.se/allsang möter honom för en pratstund.

Hon är en av våra mest folkkära artister och har klätt väggarna med ett otal guldskivor. Han fick sitt stora genombrott och erkännande som låtskrivare 2010 när han skrev Kronprinsessan Victoria och Daniels offentliga bröllopslåt ”When You Tell The World You're Mine”. Nu äntrar Lill Lindfors och John Lundvik Allsångsscenen tillsammans.

– Vårt första möte och vår första ”crush” var när vi gjorde ”En kväll för vår Drottning”, berättar John Lundvik för svt.se/allsang.

”Det fanns en kemi”

Lill Lindfors var värdinna för hyllningsföreställningen ”En kväll för vår Drottning” 2013 där bland andra John Lundvik medverkade som gästartist.

– Vi märkte att det var roligt att jobba ihop och att det fanns en kemi. Sedan har det blivit mer och mer och nu står vi här och ska göra Allsång 2016, säger John Lundvik och fortsätter:

– Jag har alltid varit den som har tittat i tv-soffan och tänkt ”gud vad roligt att få vara en av de selekterade artisterna”. För det är en sådan kamp om de här platserna, så det är en ära att få ha blivit en av dem äntligen.

Deras första framträdande – en vattendelare

Det är dock inte första gången som Lill och John möts på Sollidenscenen, där Allsång på Skansen utspelar sig.

–  Jag fick första samtalet från Lill att göra ”Nationaldagen”. Då framförde vi ”Uti vår hage” i en speciell version som blev både älskad och hatad, så det blev precis som vi ville, säger John Lundvik och fortsätter:

– Vi gjorde om en version på den låten och det uppskattades mycket men det var nog många som tyckte att det var lite jobbigt också, eftersom det var ett original som blev ändrat.

Belyser flyktingkrisen i Allsång på Skansen

I Allsång på Skansen kommer duon framföra ”Walk a mile in my shoes”, en låt som ska rikta uppmärksamhet åt pågående flyktingkrisen, menar Lill Lindfors.

– Nu är det ett engagemang över den situation som Sverige befinner sig i med flyktingarna. Den låt som jag gör kommer anknyta textmässigt till människor som flyr, har hon tidigare berättat för svt.se.

Lill Lindfors – Johns musikaliska förebild

1998 blev Lill Lindfors utnämnd till svensk UNICEF-ambassadör och har ett brinnande engagemang  för utsatta barn och flickors utbildning i världen. Som artist har hon med sin värme och humor skapat en publikkontakt genom åren som är unik. John Lundvik placerar henne bredvid musikaliska förebilder som Stevie Wonder, Michael Jackson och Whitney Houston.

– För mig är Lill facit. Hon är så etablerad och kan sin sak så bra. Hon kan gå in på scen utan att egentligen behöva göra så mycket. Hennes karisma och tyngd sprider en energi ändå. När jag kommer upp till den åldern hoppas jag att folk ser mig på liknande sätt, säger John Lundvik.

Allsång på Skansen

Sommarunderhållning med Sanna Nielsen