Kuppmästaren Kjell Lönnå minns sina allsångshyss

Foto: Pontus Lundahl/TT

Allsång på Skansen är ett program som bjuder på massa härlig musik samt en och annan kupp. Svenska folkets körledare Kjell Lönnå står för en av dem: ”Det var fantastiskt!”, säger han till svt.se/allsang.

Det har blivit ett par kupper i Allsång på Skansen genom åren. Vi minns Linnea Henrikssons dansutmaning till Kalle Moraeus och Måns Zelmerlöws skäggchock och snubbelkupp. Shima Niavarani ryckte mikrofonen ur en häpen Petra Marklund 2014 och i år blev programledaren överraskad av närkingen Hjalmar från Viby, som tycker att Allsången är ganska tjatig.

När Kjell Lönnå gästade Allsång på Skansen första gången 2011, skickade han med ett par tips till den nybakade programledaren Måns Zelmerlöw och fick sedan publiken att brista ut i italiensk skönsång.

– Det finns många minnen som välver runt i mitt sinne när jag tänker på Allsång på Skansen, säger han.

Hela svenska folkets sångledare kunde bara inte låta bli att sno hela allsångsscenen från Måns Zelmerlöw.

– Det var speciellt roligt när jag var med i Allsång på Skansen som publik och så kallade Måns Zelmerlöw upp mig och då gick jag upp och ledde allsången. De som leder Allsång på Skansen är ju programledare, men jag fick chansen att faktiskt vara allsångsledare och dirigera och leda de tusentals i publiken som var här. Det var fantastiskt!

Kjell Lönnå är en riktigt mästare på allsångskupper. År 1979 började han sända en serie med allsångskonserter i Sveriges Television. Många av dagens stora artister debuterade i hans program, som Helen Sjöholm och Sissel Kyrkjebö. Kjell minns tillbaka:

– Roligaste minnet var när jag stod på scenen och sade 'man skulle haft någon riktig sångare här, som Jan Malmsjö eller Birgit Nilsson... Jaa, men vi tar väl Birgit Nilsson! Och så kommer hon ut och ingen tror att det är Birgit Nilsson, utan en look-a-like som plötsligt sjunger och leder allsång, säger Kjell till svt.se/allsang.