Laleh ska förena alla i sång

Laleh.
Laleh gästar Allsång på Skansen och leder även ”Allsångscenen är din”.

Halvvägs in i säsongen – då bjuder Laleh på en exklusiv spelning efter det fjärde programmet av Allsång på Skansen. Och artisten ser fram emot att sjunga tillsammans med allsångspubliken. ”Jag tycker om det här med att man samlas i olika åldrar och spelar musik tillsammans”, säger hon till svt.se/allsang.

I sommar skymtas hon kanske i rabatten, den folkkära artisten vars namn betyder ”tulpan”. Under årets varmaste månader ägnar sig Laleh nämligen gärna åt trädgårdsarbete – när det finns tid för det, vill säga.

– För mig blir sommaren mest turné. Men annars kanske jag planterar om något. Jag är inte bra på att bada, tyvärr. Jag fryser för lätt.

Så du har gröna fingrar?

– Nej, jag har inga gröna fingrar, men däremot så tycker jag om att hjälpa till. Oftast finns det någon som vet bättre än jag hur trädgården fungerar. Jag plockar mest ogräs.

På scenen behöver Laleh dock ingen läromästare, men hon drivs även där av ett meningsfullt växelspel mellan sig själv och publiken.

– Ett lyckat framträdande är att jag får känna att jag och publiken har fått kontakt. Att det finns ett utbyte. Jag gör det här för att jag tycker det är så kul. Jag väljer att tillägna mitt liv åt det här. Att se det speglas hos andra och att de också får något utav det, då känner jag att det blir mer värdefullt.

Nu ser Laleh fram emot att få gästa Allsång på Skansen för andra gången och sjunga för och med den breda publiken.

– Det är i väldigt få sammanhang som vi får mötas i alla åldrar och alla grupper och förenas i sång. Även om det låter väldigt klyschigt, så är det ganska coolt också.

Leder ”Allsångscenen är din”

Specialprogrammet ”Allsångscenen är din” introducerades för två år sedan under ledning av Tomas Ledin. När Håkan Hellström tog över stafettpinnen förra året, började Laleh fundera på hur det skulle kännas att själv få leda programmet.

– När jag såg Håkan så tänkte jag: ”Oj, det där ser ju jätteroligt ut”. Sen, när jag fick frågan, kände jag: ”Oj, wow!” och att jag nog hade tänkt lite i smyg att det här hade varit kul.

Vad fick dig att längta i smyg efter att få frågan?

– Jag tycker om det här med att man samlas i olika åldrar och spelar musik tillsammans och hittar någon slags gemensam nämnare hos alla människor i Sverige. Så det känns skönt att få vara delaktig i det och göra ett litet bidrag. Personligen ska det bli roligt att få njuta lite också och spela mina låtar i en timme. Det känns helrätt.

Vad kommer du att bjuda publiken på?

– Det har gått fem album nu, så jag har samlat på mig några låtar som det har gått väldigt bra för. De kommer jag definitivt framföra, säger hon och fortsätter efter en kort tankepaus:

– Det enda jag är orolig för är att de ska regna, men om det gör det så får vi göra något kul av det helt enkelt. Jag ska inte låta det drabba mig känslomässigt. Men jag hoppas på sol. Annars får vi skapa sol själva.