Ni frågade – och Markus Krunegård svarade

Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Markus Krunegård lärde sig att spela gitarr av sin kusin.

Vad är det läskigaste som kan hända på scenen? Svt.se/allsang samlade tittarnas nyfikna frågor och tog med sig dem till Markus Krunegård.

Inför andra programmet av Allsång på Skansen kunde tittarna ställa sina egna frågor till Markus Krunegård via Allsång på Skansens sociala medier.

Här är hans svar:

Spelar du munspel? Vad gillar du för godis? Vilken låt tycker du om? / Olivia Veracini Löwenäng

– Jag har försökt spela munspel, men det gick inget bra. Jag gillar inte godis, men popcorn är gott. Jag lyssnar ganska ofta på ”Finlandia” av Sibelius.

Är du nervös innan du ska gå upp på scenen? / Rebecca Pettersson

– Det är olika, men det brukar finnas någon period när jag undrar vad jag håller på med och varför man ska upp och apa sig. I dag är det om man ska tappa rösten, när det är ett tv-program. Jag är ganska nervöst lagd överlag, men man vet att det brukar gå bra. Då släpper det.

Vem och vilka situationer har varit din största inspirationskälla till musiken? / Andreas Österlund

– Jag har en kusin som heter Arto Tiesmaan och han spelade alltid massa låtar för mig. Det var hårdrock och allt möjligt. Han har betytt mycket. Han lärde mig spela gitarr. Jag gillade även Arja Saijonmaa och Magnus Uggla. De kanske inte inspirerar mig längre. Eller jo, Arja är häftig som sjunger som hon gör utan att förställa sin dialekt. Det är alltid inspirerande.

Varför skriver du bara låttexter på svenska? / Lilian Tikkanen

– Jag skriver på engelska också. Jag skriver lite till andra och det är kul att växla. Det är inspirerande att känna sig fri. Jag har varit med i grupper som jag skrev åt på engelska, men jag kände att jag hade gjort det och ville testa på svenska åt mig själv. Det var inget överlagt beslut. Svenskan valde mig.

Vilken tycker du är den bästa låten som du själv har skrivit? / Amanda Karlsson

– Svårt. Man tycker ofta det sista man gjort är bäst. Jag gillar en låt på skivan som heter ”Hell Yeah Norrtälje”, för vi fick till den som en bra live-låt. Det som ligger närmast minnet ger klarast färger.

Vad är din största dröm, bortsett från musik? / Elise_hejdenberg

– Vet inte, det är ganska mycket musiken som är min dröm. Men det skulle vara kul att göra sex månader Sverige, fyra månader L.A, Mexico City, New York eller någon annan storstad och två månader djungel. Det skulle inte vara någon resa, utan ett liv som ser ut så. Jag tror att alla skulle få ut något fantastiskt av det, förutom att man förstör planeten med flyg då. Men man kan ju åka båt, såklart.

Vad skulle du bli om du inte var artist? / majaalfredsson9

– David Beckham.

Hur känns det precis innan du går ut på scenen? Brukar du känna igen folk i publiken som varit på många av dina spelningar? Finns det någon låt som du särskilt gillar att köra live? Ha en fin kväll på Skansen! / fiaeri

– Precis innan känner jag adrenalinpåslag och lite nerver. Absolut känner man igen folk. Det är smickrande och kul med lite kända ansikten, men överlag brukar jag komma av mig om jag får för mycket ögonkontakt. Jag brukar kolla i pannan på folk. Jag gillar ”Invandrarblues” och ”Hell Yeah Norrtälje”. De gamla hitsen är också roliga och får mycket energi från folket.

Vad är det läskigaste som kan hända på scenen? / 11becca111

– Att allt går åt helvete, men samtidigt... Vad är det värsta som kan hända? Det är ju musik det handlar om. Att jag bajsar på mig kanske, men då skulle jag få stora rubriker i alla fall. Att jag blir sjuk, eller att ingen kommer. I början var det ju så, inte så många i publiken. Man får väl se det som en exklusiv spelning i stället.

Nästa vecka får en ny artist svara på tittarfrågor. Håll utkik på vår Facebooksida och vårt Instagramkonto.

Allsång på Skansen

Sommarunderhållning med Sanna Nielsen