”Nu känner jag mig dessutom som värsta jukeboxen”

Foto: Niklas Lindman/SVT
En rytmisk traktor hjälpte Petra och publiken att hålla takten under premiärkvällen av Allsång på Skansen.

Petra var den femte programledaren i ordningen för SVT:s populära sommartradition.

Petra Marklund tog över programledarskapet av Allsång på Skansen efter Måns Zelmerlöw 2014.

Petra, hur reagerade du när du fick frågan från SVT?

Ärligt talat så befann jag mig helt i chock och trodde jag hört fel. Men sen så började det klarna mer hur de hade tänkt. Nu tror jag att det här kommer att bli helt sjukt kul!

Hur tror du att SVT har tänkt? Varför fick du jobbet?

Först och främst tror jag SVT var ute efter något otippat, och det fick de ju kan man lugnt säga. En annan orsak hoppas jag är att jag har en fot i visornas värld och en fot i den moderna popmusiken, säger Petra Marklund. När jag var liten spenderade vi alltid våra somrar på landet vid Sjösala, granne med Evert Taubes anda, och pappa spelade alltid hans och andra visor hemma medan mamma sjöng till. Så jag har väl lärt mig en del därifrån.

Vad har du själv för relation till Allsången?

Jag har varit med två gånger i programmet och att stå på Sollidens scen framför den tokentusiastiska publiken är en jättekick!

Någon allsångs-favorit?

Då säger jag Så skimrande var aldrig havet.

Och vilken programledare tycker du varit bäst?

Jag är ju uppvuxen med Lasse Berghagen i den rollen så jag måste välja honom. Dessutom lärde vi känna varandra under inspelningen av Så mycket bättre när vi båda var med. Sen måste jag ge Måns en eloge som förnyade programledarjobbet på ett fantastiskt sätt. Han var grym!

Hur kommer du att sätta din prägel på Allsången? Vad blir din grej?

Först och främst kommer jag att vara mig själv. Jag ska försöka föra vidare Allsångstraditionen på mitt sätt och låta min kärlek till bra musik i alla genrer synas. Sen får vi se hur det kommer att arta sig. Det är nu arbetet börjar.

Vad var din största skräck inför ditt nya sommarjobb?

Att jag ska tuppa av mitt i direktsändningen.

Vad tar du med dig från förra sommaren?

– Jag tar med mig ett minne för livet. Och massa ny erfarenhet. Jag har aldrig varit så stolt över mig själv faktiskt, och då har jag ändå gjort väldigt mycket som varit utmanande. Det är som att ha rockkonsert gånger tusen!

Hur hinner du lära dig så många nya låtar egentligen?

– Jag kopplar in mina sinnen genom att lyssna på musiken, kolla igenom texterna och försöka sätta minnen till olika rader så att det går att associera till alla texterna. Ofta lärde man sig många av dom här låtarna redan som barn, så en del kan jag ju redan, men det är intressant när man läser igenom texterna igen fast ur ett vuxet perspektiv. Nu känner jag mig dessutom som värsta jukeboxen på köpet!

Vad blir nytt för den här sommaren?

– I år känns det som ett mer traditionellt allsångsår. Det är mer allsånger som folk vill och kan sjunga med i, blandat med visor som är så vackra att de bara måste få vara där, som ”Så länge skutan kan gå” eller ”Idas sommarvisa”.

Varför ska man titta på Allsång på Skansen i sommar?

– För jag tror att man kommer tappa hakan, man kommer att bli knockad, jag tror att man kommer glömma chipsskålen och jag tror att man inte kan låta bli att sjunga med.

Mathias Engstrand, programbeställare för underhållning på SVT är mycket nöjd att kunna knyta Petra till Allsången.

Petra uppfyller alla våra önskningar. Hon är djupt rotad, både artistiskt och musikaliskt, med en varm och nära relation till programmet. Petra och Allsången är som gjorda för varandra, säger Mathias.

Även Skansenchefen är mycket nöjd och ser fram emot en härlig allsångssommar.

Vi är mycket glada att kunna hälsa Petra Marklund välkommen till Skansen och Sollidenscenen i sommar, säger John Brattmyhr, Skansenchef. Kombinationen av ny scen och ny allsångsledare, som dessutom är det första kvinnan på jobbet, borgar för en riktigt bra allsångssommar!

Allsång på Skansen

Sommarunderhållning med Sanna Nielsen