Petra Marklund: ”För mig var det ett självklart: Ja!”

Petra Marklund
Petra Marklund leder Allsång på Skansen

Nu är det klart att det blir en andra sommar med Allsång på Skansen för Petra Marklund.

Petra berättar att hon följt sin magkänsla och att det känns väldigt kul.
– Jag fick godkänt och de vill ha mig igen. Det känns fantastiskt och för mig var det ett självklart: Ja!

Projektledare för Allsång på Skansen, Per Rådelius, berättar att det känns jätteroligt att Petra tackat ja till att göra ett andra år.
– Jag tänkte redan innan Allsångssäsongen var slut i somras att jag ville ha Petra även nästa sommar, nu känns det jättebra att det blir så.

Från förra allsångssommaren har Petra Marklund plockat med sig massor av erfarenhet. Allt från den speciella publikkontakten till de små knep man använder för att det ska bli extra kul här och där. Det är alla moment som tillsammans utgör just det här programmet och sånt som man inte kan ha en aning om innan man utsatts för just det här programledarjobbet.
– Samtidigt försöker jag att inte kopiera de tidigare programledarna utan se till mina egna erfarenheter som artist och vad jag kan plocka fram där som kan passa här.

”Intensivkurs inför publik”
Inför förra sommaren berättade Petra att den största rädsla var att hon skulle ”tuppa av” under direktsändning. Men nu med en sommar i bagaget känns det lite, lite lugnare.
– Man är alltid rädd att det ska hända nåt som gör att man inte kan göra sitt jobb, och som sångerska är man ju alltid rädd att tappa rösten. Men jag har lärt mig så otroligt mycket under sommaren som gick, det var som en intensivkurs inför publik.

Petra menar också att det går att hitta många likheter i programledarjobbet och artisteriet.
– Det är precis som att göra en spelning, man står där bakom och vet inte vad som ska hända, sen går man ut på scen och hittar någon slags trygghet. Jag är mycket mer blyg utanför scenen än vad jag är på. Det är konstigt, men på något sätt så landar jag i en slags zon där jag känner mig trygg och stark. Det är skönt att ha i ryggsäcken inför kommande säsong.

”Blandningen gör den perfekta tårtan”
Bland höjdpunkterna från sommaren minns Petra särskilt Lalehs allsångskväll.
– Det var jättehäftigt, mäktigt och så bra. Det blev precis som vi hade hoppats att det skulle bli. Man märkte att publiken älskade det och det var så roligt att sjunga med henne. Jag skulle gärna se att hon kom tillbaka. Men varje år måste det förnyas, vissa artister kommer tillbaka, men samtidigt kommer det nytt. Det är ju det som är det roliga, med aktuellt och nostalgiskt härligt, det är ju blandningen som gör den perfekta tårtan.

En annan gäst Petra gärna skulle se på Sollidens scen är Dolly Parton.
– Jag tycker att hon är cool och hennes musik kan tilltala alla åldrar. Låten Jolene vore ju en dröm att få sjunga tillsammans med henne och vår publik. Sen skulle jag gärna se att First Aid Kit kom och spelade, men det finns ju så himla mycket bra musik att välja bland.

”Ett slags sommarparty”
Nu börjar förberedelserna inför allsången och Petra ser fram emot sommaren.
– Ja, allt, förberedelserna, själva arbetet och att träffa alla igen. Man blir som en jättefamilj, hela teamet och publiken och gästerna. Jag ser fram emot att hänga med alla. Det är ett slags sommarparty som är väldigt mysigt.​

Allsång på Skansen

Sommarunderhållning med Sanna Nielsen