Håkan Hellström om första Allsång på Skansen

Foto: Maja Suslin/SCANPIX.
Håkan Hellström i Allsång på Skansen 2008.

Han gör sitt sjunde framträdande i Allsång på Skansen på tisdag. Nu berättar Håkan Hellström om sin oväntade uppladdning inför debuten på Sollidenscenen för tolv år sedan. ”Det var ett fint minne”, säger han.

För svt.se/allsang berättar han om den annorlunda uppladdningen inför sin debut på Sollidenscenen under genombrottsåret 2001. Det handlar om ålderskriser och varför han vill skriva musik resten av livet. Men först backar vi bandet.

Han var 27 år när han stod på Sollidens scen för första gången. Kvällen före spelningen laddade han upp vid sin stora idols sida. På Maria Magdalena kyrkogård i Stockholm.
– Jag letade upp Evert Taubes grav kvällen innan programmet. Nynnade ”Så länge skutan kan gå” för honom och Astri och snodde en prästkrage från graven som jag sen hade i kavajuppslaget på allsången. Det var ett fint minne, säger han.
 

Vad har allsången haft för betydelse i din karriär?
– Att vara med i allsången innebar att jag fick spela mina låtar för en jättepublik. Jag är ju förtjust i åldersblandningar och tycker att den bästa musiken inte känner några gränser. Jag uppskattar verkligen allsången. Det är ett trevligt program och då och då sjunger man mina favoritvisor där.
 

Vilken är den största livslärdomen du dragit sen ditt första allsångsår?
– Stor fråga. Svår att svara på. Man lär sig lite här och där. ”Efter regn kommer solsken” har tagit lång tid att lära sig. Och dessvärre även att ”efter solsken kommer regn”, säger han.
 

Vilken artist i årets allsång ser du mest fram emot att se?
– Helen Sjöholm, Tomas von Brömssen och countrybandet som spelar ”Vid protesfabrikens stängsel”, säger han.
 

Nästa år fyller han jämnt – men ännu har ingen 40-årskris kommit krypandes hos Håkan Hellström.
– Nix ingen ålderskris. Har annat att tänka på. Jag räknar inte åren. Det gjorde man inte på stenåldern heller, säger han.
 

Hur ska du spendera din 40-årsdag?
– Pussa på mina nära och kära, som jag gör varje dag.
 

Ser du dig själv som en Bob Dylan-figur som kommer att jobba som artist till över 70-strecket?
– Hoppas att jag kommer att hålla på så länge. Publiken bestämmer. Men jag kommer nog att sitta med gitarren på rummet hela livet. Sådant där går aldrig ur.
 

Vilken låt blir ditt soundtrack för sommaren?
– “Nothing to lose” med Claudine Longet. Låten från min favoritfilm ”Oh, vilket party”.

Anton Lindqvist, reporter på SVT

Allsång på Skansen

Sommarunderhållning med Sanna Nielsen