Shima om allsångskuppen: ”En hyllning till att bara våga”

Foto: Bertil Ericson/TT

”Vår bästa tid är nu”, sjunger Petra Marklund och blir plötsligt överrumplad av en oväntad gäst. I den femte allsångskvällen får programledaren hålla hårt i mikrofonen, för artisten och skådespelaren Shima Niavarani planerar att ta över hela scenen.

Halvvägs in i det femte allsångsprogrammet – då är det dags för säsongens första kupp.

När publiken har avklarat första versen i  ”Vår bästa tid är nu”, tar plötsligt Shima Niavarani över programledarrollen.

En hyllning till att bara våga

Det spritter i benen, river i halsen och rycker i handen. Hon vill, måste, få hålla i Petra Marklunds mikrofon och sjunga för allsångspubliken, Stockholm, Sverige – och kanske även hela världen.

– Det jag ska göra är ett slags underdog-nummer. Jag ska komma upp på scen och infria en dröm om att våga göra det där oväntade, som ingen annan gör. Man är på Allsång på Skansen, man älskar att sjunga med, men går aldrig upp på scen och gör det där storartade spontana. Det är en hyllning till att bara våga, säger Shima Niavarani till svt.se/allsang och fortsätter:

– För mig är det humoristiskt med de i publiken med de stora drömmarna, som själva vill sjunga och stå på scen. Jag tycker det är förvånansvärt att ingen har gått upp på scen självmant förut och tagit över.

Dramaten-skådespelare tar över allsångsscenen

Men i det femte programmet händer det, alltså. Shima Niavarani jobbar till vardags som skådespelare på Dramaten och Stockholms Stadsteater. Nu har hon siktet inställt på att ta över allsångsscenen, även om det sker under hyfsat ordnade former.

– Det blir mycket improvisation. Petra är med på noterna, men vi får se hur mycket hon är med. Det blir roligt.

Hur tror du att publiken reagerar på kuppen?

– Ingen aning. Jag är ganska livrädd. Dels för att jag tänker att de flesta kanske inte är vana vid att se mig i sådana sammanhang och dels för att jag kuppar. Då undrar jag vad de känner när jag tar över micken den där första minuten. Men jag hoppas att de hänger med i svängarna och uppskattar det. Jag kan nog kuppa för att många inte vet vem jag är. Robert Gustafsson skulle aldrig gå obemärkt förbi, säger hon.

Shima Niavarani medverkar även i webbsändningen ”Allsång – Efter 21”, där hon framför egna låten ”Shimmy shimmy shimmy shine”.