Tensta Gospel Choir i stor intervju inför Allsång på Skansen

Cedwin Sandanam, körledare i Tensta Gospel Choir.
Cedwin Sandanam, körledare i Tensta Gospel Choir blir intervjuad.

På Allsångsscenen rymmer många olika musikaliska genrer. ”Jag tycker det är helt fantastiskt häftigt att vi får vara på Allsångsscenen och sjunga gospel”, säger Cedwin Sandanam, körledare för Tensta Gospel Choir, när han gästar SVT:s Gomorron Sverige tillsammans med körmedlemmen Elaine Sjöstrand.

Tensta Gospel Choir medverkade senast 2013, då som uppbackning till Jonas Gardell och hans nummer ”Mitt enda liv”. Nu är kören tillbaka på Allsångsscenen.

– Det är premiär för oss med vår repertoar. Vi har gästat några artister vid olika tillfällen, men nu sjunger vi vår repertoar. Det är jättemäktigt, säger Cedwin Sandanam, körledare.

Vad är det som är så speciellt med gospel?

– Det som jag tycker om med att sjunga gospel, det är känslan i kroppen. Jag tycker om att sjunga olika typer av musik, men just med gospel då är det som att hela själen frigörs och allt känns så sjukt bra, säger Elaine Sjöstrand, som sjunger i kören.

Cedwin Sandanam utvecklar:

– Just gospel specifikt täcker hela känslospektrat. Om jag känner mig ledsen, arg, besviken, frustrerad eller superglad eller pepp, så finns det någon sång i gospelgenren som kan ge mig just det jag behöver höra vid just det tillfället. Många tänker att ”Oh, happy day” är gospel, men det finns så mycket mer.

Firar 20-årsjubileum

Tensta Gospel Choir bildades 1996 av Michelle Nakagawa med syftet att arbeta för integration mellan ungdomar från olika kulturer. Hundratals sångare har sedan dess passerat genom gospelkören.  I dag, 20 år senare, spelar Tensta Gospel Choir på utsålda konserter.

– För mig har kören betytt otroligt mycket. Dels för att det är ett sammanhang, att få komma någonstans och få sjunga varje vecka och få utlopp för sin sång, och dels för att jag har träffat några av de bästa personer som finns. Mina bästa vänner har jag träffat genom kören, säger Elaine Sjöstrand.

– Jag försökte sluta en gång som körledare. Jag kände att jag hade varit med länge. Det gick inte mer än en vecka och sedan kom jag tillbaka. Det är ju en ganska tung boll, att leda en kör, fortsätter Cedwin Sandanam.

Varför då?

– Det är fyrtio personer som man lär känna och ska försöka inspirera. Det musikaliska är kanske bara tio procent medan 90 procent är att skapa en kontakt, inspirera och motivera. Jag är inte själv så märkvärdig på att sjunga eller hålla takt. Jag spelar inte ens piano, men att kunna få körsångare inspirerade att sjunga och få ut det mesta av körsånger är en stor utmaning.

”Häftigt att vi får vara med på Allsångsscenen”

Sabinda Ddumba, Linda Pira, Lykke Li, Kristin Amparo är några av flera stora namn som har passerat genom kören. Framgångssagan fortsätter med en turné i höst – men först ett stopp på

– Jag upplever att det finns en trend i Sverige och kanske hela världen att man vill lyssna mer på konstruktiv musik och konstruktiva budskap, säger Cedwin och lägger till:

– Jag tycker det är helt fantastiskt häftigt att vi får vara på Allsångsscenen och sjunga gospel.