Världskändis men doldis i Sverige – nu ska ”Richardo” bli folkkär

Foto: Niklas Lindman/SVT

Han har uppträtt för 450 miljoner kineser, men i Sverige är han fortfarande något av en doldis – trots utstickande talanger som att kunna balansera ett helt kylskåp på hakan. Nu hoppas balansartisten från Göteborg på att bli ”Richardo” med hela svenska folket: ”Det skulle vara roligt”, säger han.

Han kan balansera allt från långa pinnar och åror till tunga och kompakta kylskåp och allsångsbokstäverna som pryder Sollidenscenen på sin haka eller näsa. Richard ”Richardo” Ljungman är unik i världen.

– De rycker i mig från olika håll i världen, säger han till svt.se/allsang.

Det är bara han i hela världen som kommit på idén att balansera riktiga glas på en fiolstråke – som han håller i munnen. Han är till och med världsrekordinnehavare i sin genre.

– Jag slog världsrekord i balansering i Beijing 2014, men så var det någon som slog det rekordet. Så då tog jag tillbaka den här titeln i Macau i januari i år och då balanserade jag en cirka 14,20 meter lång pinne på näsan.

Hur kom du på att du är duktig på att balansera saker?

– Jag har alltid tyckt om att balansera och jonglera, men när jag var tio eller tolv år gammal så balanserade jag en åra på hakan och var i vattnet samtidigt. Och det gick bra. Jag har alltid experimenterat mycket, men åran var det första avancerade som jag gjorde. Man vill alltid ha lite andra parametrar som är lite svårare.

Har du tappat balansen någon gång?

– Det händer ju ibland att jag tappar. Det är kanske lite farligt att säga, men var tionde gång brukar det hända någonting i alla fall. Ibland kan ju alla glas välta, men då får man göra om helt enkelt. Det är ju direktsändning, så man måste fortsätta.

Vilka känslor hoppas du framkalla hos allsångspubliken?

– Jag vill att de ska bli lite nervösa med mig. De ska nästan få lite medlidande på något sätt. Jag börjar med att smälla en ballong, utan att avslöja allting, för att få upp fokus hos publiken. Men det är ju ett nummer som inte är hundraprocentigt. Vad som helst kan hända. Jag blir nervös ett par minuter innan, men nu är jag helt lugn. Men jag måste bli nervös – jag funkar så.

Blir du inte mer darrhänt när du är nervös?

– Jo, fast jag brukar alltid missa när jag övar själv. När jag har publik då presterar jag mer, blir mer triggad och får mer adrenalin som gör att man blir bättre.

Vad ser du mest fram emot med din medverkan i Allsång på Skansen?

– Det ska bli kul att få uppträda för en svensk publik. Jag har till exempel uppträtt i Kina för 450 miljoner tittare, men inget sådant stort i Sverige. Det blir trevligt att få visa upp sig här också.

Bli Richardo med hela svenska folket?

– Ja, det skulle jag vilja bli. Det skulle vara roligt.