SVT1Söndagar 20.00

Om den fjärde säsongen av Allt för Sverige

Deltagarna i säsong fyra av Allt för Sverige.

Tio nya amerikaner är på gång att upptäcka Sverige. Alla har de olika bakgrunder, vitt skilda yrken och bor spridda över USA. Men en sak har de gemensamt – deras förfäder utvandrade från Sverige.

Tårar, mera tårar, skratt och en och annan rejäl överraskning. Det saknas inte känslor när tio nya amerikaner står beredda att upptäcka det land deras släktingar en gång utvandrade ifrån.

I Allt för Sverige har deltagarna olika bakgrunder, vitt skilda yrken och bor spridda över USA. Nu ska de för första gången återvända och finna sina svenska rötter.

Amerikanerna tävlar mot varandra, både i lag och individuellt. Tävlingarna har anknytning till svenska seder och myter och det blir både kulturkrockar och skratt. Efter en månads resor med aktiviteter runt om i hela landet belönas vinnaren slutligen med en träff med den efterlängtade, okända, svenska släkten.

I det första avsnittet anländer amerikanerna till Malmö via Öresundsbron. Det blir starka känslor på en gång när alla får en fin överraskning. Och så får de så klart lära känna Zlatan. Katie Malik från Washington lever med en svår sjukdom, cystisk fibros. Katies svenska rötter finns i Skåne. Hon får reda på att en släkting som levde på 1700-talet har mer gemensamt med henne än hon kunnat drömma om.

Här är säsongens deltagare:

Jennette Landes, 38 år, Georgetown, Colorado, hårstylist.
Jennette växte upp som dotter till en läkare i det militära. Det betydde att familjen hade det ganska bra ställt med pengar, men också att de fick flytta väldigt mycket. När det flyttades som mest fick hon byta skola tre gånger under ett läsår. I sin ungdom var Jennette rebellisk, gillade punkmusik, hängde med ”the bad boys and girls” och gjorde sådant som föräldrar inte vill att man ska göra.

I dag har hon styrt upp sitt liv, har två barn och är gift med en meteorolog. Under en period, när maken blev arbetslös, fick Jeanette ensam försörja familjen. De tvingades då bland annat hyra ut sitt hem. Jennettes svenska släkt kommer från Östergötland.
 

John Olson, 30 år, Astoria, New York, manusförfattare.
John är en karismatisk och driftig person med många strängar på sin lyra. Förutom att han serverar på restaurang är han en passionerad historieberättare som skriver teaterpjäser. För några år sedan hade han också ett kreativt bageri där man tillverkade fantastiska chokladbakelser. Det var tyvärr svårt att prissätta dessa på ett lönsamt sätt så företaget gick omkull.

John har så många järn i elden att det nästan är ett problem. Han menar att det har funnits många genier inom hans familj, men de ”just couldn’t get their shit together”, något som enligt honom är ett släktdrag från den svenska sidan. Johns svenska släkt kommer från Dalsland.

 

Nicholas ”Nick” Jones, 35 år, Valley Village, Kalifornien, barberare.
Nick har tatueringar nästan överallt. Han började tatuera sig för att särskilja sig från alla andra Nick Jones i USA, få en egen identitet. Han har tidigare levt ett ganska röjigt liv, men efter att ha blivit tagen av polisen och fått tillbringa en natt i cell kom uppvaknandet. Han insåg att han var på väg åt samma håll som sin pappa. Pappan blev dömd till fängelse i 13 år för knarkhandel när Nick bara var nio år. Som barn fick Nick var tredje månad besöka fadern där han satt bakom lås och bom. Under dessa år fick hans mamma ensam uppfostra Nick. Han ser upp till henne för det, och det är på mammans sida som hans svenska arv finns.

Han har också lärt sig laga svensk mat genom kokböcker. Nicks svenska rötter finns i Östergötland.

 

Amanda Vinicky, 33 år, Springfield, Illinois, politisk reporter.
Amanda kallas också ”Bubbels” eller ”Popcorn” av sina vänner. Helt naturligt med tanke på hennes sprudlande energi, nyfikenhet och vetgirighet. Hon älskar att diskutera och ifrågasätter friskt det mesta som kommer i hennes väg. Hon har höga krav på sig själv, är en utpräglad tävlingsmänniska och ger järnet i allt hon ger sig in i.

Men hon har också insett vikten av att lätta på kraven ibland, och har infört ”Dance Fridays” på redaktionen. Då slänger hon och alla medarbetare pumpsen åt sidan och dansar runt i kontorslandskapet. Amandas svenska släkt är från Småland.

 

Courtney Schlagel, 25 år, Frisco, Texas, singer/songwriter.
Stolt Texasbo som värdesätter traditionella värderingar. Bland annat betyder det att hon regelbundet går i kyrkan. Courtney beskriver sig själv som ”an extrovert in a family of introverts”. Det svenska arvet är en viktig del av hennes identitet. Hennes mormor, som var den mest svenska personen i släkten, har alltid varit hennes favorit. Mormodern är nu död, men när hon levde drack hon kaffe tre gånger om dagen, åt bullar och tog med Courtney till IKEA för att äta svenska köttbullar till lunch.

Courtney har berättat att blotta tanken på att få komma till Sverige, landet där hennes förfäder kommer ifrån, kan få henne att börja gråta. Courtneys svenska släkt är från Västergötland och Gästrikland.

 

George Strid, 61 år, Olympia, Washington, pensionerad körledare och kompositör.
George är mycket socialt begåvad. Hans fru säger att ”när han går ut och handlar så kommer han hem med nya vänner istället för mat”. George har nyligen gått i pension efter massor av år som körledare i en skola. Han älskade att undervisa, men i takt med att världen förändrades började han känna att han var omodern och att det var dags att sluta. Han fortsätter dock att skriva musik professionellt och skriver bland annat för Disney och Universal studios.

George är svensk på både sin mammas och pappas sida. Att vara amerikan tycker han känns som att vara adopterad. Han vill till Sverige för att han ”måste åka och träffa sig själv”. Georges svenska släkt kommer från Hälsingland.

 

Katie Malik, 34 år, Gig Harbor, Washington, operasångerska och revisor.
Katie lever med cystisk fibros, en kronisk sjukdom som påverkar lungor och matsmältningen. Sjukdomen är dödlig och medellivslängden på den som drabbas är 37 år. Katie är mån om sin hälsa, det måste hon vara om hon ska kunna hålla sjukdomen i schack. Sången är också bra för henne, eftersom den tränar lungorna.

Katie vill hinna med så mycket som möjligt under sin livstid och är därför väldigt aktiv. Hon reser mycket, åker skidor och ägnar sig åt yoga. Sverige har alltid varit ett mysterium för Katie men hon drömmer om att få besöka landet. Katies svenska släkt kommer från Skåne.

 

Nate Butler, 49 år, Fresno, Kalifornien, levnadskonstnär, musiker och skådespelare.
Nate är indian (Yurok) och hans stam kommer från norra Kaliforniens kustlandskap. Hans passioner i livet är teater, musik, konst och Star Trek! Nate har valt att leva sitt liv i enkelhet för att inte hamna i det traditionella ekorrhjulet. Han har aldrig rest och köper det mesta på ”the dollar store”.

Nate är rak och tydlig, och ibland innebär det att han säger saker som andra inte gillar att höra. Fast om han inser att han gått för långt så är han inte sen att be om ursäkt. Nates svenska släkt kommer från Västergötland.

 

Troy Bankord, 50 år, Palm Springs, Kalifornien, landskapsarkitekt.
Troy har en strävan efter att vara perfekt, och han tror att det kommer från hans svenska arv. Han strävar inte bara efter att vara bra på sitt jobb och leverera vackra trädgårdar, utan tränar också mycket och äter nyttigt. Han har svårt att förstå dem som lever ett ohälsosamt liv.

Troy är också känslosam, och kan börja gråta av glädje och tacksamhet över att bo i vackra Palm Springs. De trädgårdar Troy anlägger åt sina kunder är ofta spirituellt influerade. Men han gillar också det funktionella, något som han förknippar med svensk design. Troys svenska släkt kommer från Småland.
 

Leslie Longoria, 49 år, Waelder, Texas, snabbköpskassörska.
Leslie lever på en otroligt tight budget och har nästan aldrig rest utanför Texas gränser. Hon har varit gift fem gånger och har tre barn. Hon lever utan tv och skaffade sin första mobiltelefon alldeles nyligen. Hon tjänar nio dollar i timmen och jobbar bara halvtid eftersom hon måste ta hand om sina krassliga föräldrar som hon för övrigt bor granne med.

Leslies pappa är svensk och han är också hennes stora förebild. Mamman är dement och pappan har aldrig lämnat sin hustrus sida utan har stöttat och hjälpt henne hela tiden. Leslie åker till Sverige för att försöka förstå varifrån pappans omtänksamma sida kommer. Leslies svenska släkt kommer från Gästrikland och Uppland.

Programmet har säsongspremiär söndag 19 oktober 20.00. Programledare är Anders Lundin.