Emmy till Allt för Sverige: ”Vi har gjort världens bästa tv-program”

Anders Lundin och Allt för Sverige-gänget tar emot Emmyn.
Anders Lundin och Allt för Sverige-gänget tar emot Emmyn.

SVT-serien Allt för Sverige har vunnit det internationella Emmy-priset, en av tv-världens mest prestigefulla tävlingar.

Se Allt för Sverige i SVT Play

Programledaren Anders Lundin var på plats i New York för att ta emot priset. ”Jag vet inte när jag blev så här galet glad senast! Jag är så jäkla stolt över programmet, deltagarna, alla som sliter häcken av sig för att dom vill att det ska bli precis så här bra. Fasen, vi förtjänade det. Allihop”, säger en lycklig Anders Lundin.

Klipp: Se Anders Lundins glädjerus efter vinsten: ”Vi har gjort världens bästa tv-program”

Det var 2015 års programserie som var nominerat i klassen Non-Scripted Entertainment. Övriga nominerade i kategorin var brasilianska Adotada, brittiska Gogglebox och sydkoreanska I can see your voice.

– Jag är så glad över att SVT vinner en Emmy! Allt för Sverige är ett oemotståndligt program, som med skratt och tårar tar sig an en av vår tids svåra frågor. Att uppleva sitt land genom andras ögon har gett många av oss nya insikter. Och inte minst visat att man genom att hitta sin historia kan hitta sig själv, säger SVT:s VD Hanna Stjärne.

I realityserien Allt för Sverige besöker ett antal svenskättade amerikaner Sverige för första gången i sina liv. Under ledning av programledaren Anders Lundin kämpar deltagarna sedan i olika utslagstävlingar och till sist står en enda vinnare kvar. Förstapriset är en efterlängtad träff med de saknade svenska släktingarna.

Serien hade premiär 2011 och har sänts i fem säsonger. Sjätte säsongen sänds just nu på söndagskvällar i SVT och produceras av Meter för SVT, med Christer Åkerlund som producent och Ebba Adielsson som SVT:s projektledare. Allt för Sverige bygger på det norska formatet Culture Shock Norway.

Du kan se senaste säsongen av Allt för Sverige i SVT Play