SVT1Söndagar 20.00

Här är de nya amerikanerna i Allt för Sverige

Deltagarna i Allt för Sverige 2016.
Årets amerikaner är laddade inför att träffa Anders Lundin och veta mer om sina svenska rötter.

✓ En cowgirl ✓ En MMA-fajter ✓ En hemmafru ✓ Zlatan som idol. Succéprogrammet där tio svensk-amerikaner får chansen att uppleva Sverige – landet där de har sina rötter – är nu inne på sin sjätte säsong. Resan börjar den här gången i Göteborg och leds liksom tidigare säsonger av Anders Lundin. Här är årets deltagare.

Se programmet här!

För sjätte året i rad står ett gäng amerikaner beredda att upptäcka det land deras släktingar en gång utvandrade ifrån. I Allt för Sverige har deltagarna olika bakgrunder, vitt skilda yrken och bor spridda över USA. Men de har en sak gemensamt – Sverige.

Kolla in glädjechocken när de får reda på att de är uttagna i programmet

I år är första anhalten i Allt för Sverige Göteborg, där de bland annat besöker platsen varifrån de svenska utvandrarna tog båten till Amerika för länge, länge sedan.

I programmet tävlar deltagarna mot varandra, både i lag och individuellt. Alla grenar har anknytning till svenska seder och myter och det blir både kulturkrockar och skratt. Efter en månads resor med aktiviteter runt om i hela landet belönas vinnaren slutligen med en träff med den efterlängtade, okända, svenska släkten. Säsongstart 23 oktober.

Kolla in fler nöjesprogram i SVT Play

Årets deltagare:

ANNA LOPINTO, 25, NASHVILLE, TENNESSEE
Anna är en ”cowgirl” som bor i Nashville, Tennessee. Hon växte upp i ”little Sweden”, Minnesota, som den yngsta av åtta barn. I Nashville jobbar hon heltid med hästar och rider även rodeo. Hon är en självständig kvinna som på somrarna jobbar på rancher i Montana, eller med turister och hästar i den magnifika naturen i Wyoming.

Anna är en trevlig tjej med ett spännande liv och är mycket knuten till sitt svenska arv. Hennes pojkvän är countrymusiker och turnerar mycket.

ERICA ANDERSSON, 65 ÅR, SAN FRANSISCO, KALIFORNIEN
Erica är professor i psykologi och chef över Psykologiska institutionen på ett universitet utanför San Francisco. För cirka 20 år sedan stod det klart för Erica (som då hette Eric) att hon var en kvinna i en mans kropp. Hon började klä sig i kvinnokläder i hemlighet och har sedan dess utvecklat sin transsexuella personlighet.

Ericas farmor och farfar pratade svenska, så det svenska arvet har alltid legat Erica nära hjärtat. Hon brukar titta på svenska filmer, och även om hon inte förstår vad som sägs, så ger filmerna henne en härlig känsla. Hennes käraste ägodel är en bok om svensk filosofi från 1797.

PATRICK GLASS, 30 ÅR, SPOKANE, WASHINGTON
Patrick är kock och utbildad i det franska köket. Han började laga mat som femåring med sin svenska mormor/farmor och har sedan dess älskat smaker. Förutom matlagning är hans stora passion fiske, något som han gör nästan varje dag efter jobbet. Han är äventyrlig och gillar att göra galna saker.

Patrick har hela livet velat träffa sina svenska släktingar och har massor med funderingar över sitt svenska arv. Varför är han så duktig på ishockey? Har det att göra med hans svenska rötter? Han har också firat midsommar och svensk jul varje år av sitt liv.

JASON BLOHM, 49 år, LOS ANGELES, KALIFORNIEN
Jason har bott i Los Angeles i hela sitt liv. Han växte upp under fattiga förhållanden där latinogängen styrde på gatorna. Jasons pappa försvann ur bilden när han var ung och hans mamma bar ensam hela försörjningsbördan. För att få det att gå runt hade hon 2-3 jobb samtidigt, och var därmed borta mycket.

Jason är tokig i allt som är svenskt och hans favoritställe är en pizzeria som gör ”Svenska pizzor”. Jason är en fantastisk historieberättare som gärna bjuder på sig själv. När han skulle berätta för sin pappa att han var ”gay”, det vill säga homosexuell, fick han till svar: ”I’m glad that you're happy, son”

ERIK SEAHOLM, 38 ÅR, AUSTIN, TEXAS
Erik  är en musikälskande speciallärare från Austin. Han har fru och två barn. Erik ser tuff ut med sina tatueringar men menar själv att ”I’m a big girl on the inside”. Han är en glad och härlig person som gråter mycket och blir vän med alla. Erik växte upp med hippieföräldrar som självklart lyssnade mycket på Willie Nelson.

I Eriks uppväxt var vapen en helt normal sak och hanvar bara fem år när han sköt med ett hagelgevär för första gången. Han är enormt stolt över sitt svenska arv och har en massa svenska tatueringar. Han har även sytt fast en svensk flagga på sin jeansjacka. Han älskar också svensk fotboll, är ett fan av Malmö FF och har givetvis Zlatan som idol.

INGER ROMERO, 44 ÅR, TEMECULA, KALIFORNIEN
Inger Romero är en djupt troende hemmafru från Kalifornien. Hon flyttade från San Diego med sin man efter den ekonomiska kraschen 2008. Deras familjeekonomi blev starkt drabbad och har fortfarande inte återhämtat sig ordentligt.

Eftersom familjen inte har råd att låta barnen gå i den kristna privatskolan i staden, så är Inger deras lärare i så kallad ”home-schooling”. Ingers man jobbar hemifrån så familjen är, bokstavligt talat, tillsammans dygnet runt. Och det tycker Inger är helt fantastiskt.

MICKA CAIN, 34 ÅR, CINCINNATI, OHIO
Micka skrattar mycket och har massor av utstrålning. Hon föddes i Colorado, men växte upp i Puerto Rico. Hennes föräldrar var missionärer och de bodde i slummen, som därför blev Mickas uppväxtmiljö.

Efter Puerto Rico flyttade Micka till Littleton, Colorado, för att gå sina sista år i high school. Då gick hon på Columbine high school och var med om den fruktansvärda skolmassakern 1999. En av hennes närmaste vänner miste livet den dagen, något som fortfarande gör Micka ledsen.

Micka som själv är en självständig person hoppas hitta historier om starka kvinnor i hennes förflutna. Hon är gift med en man från Puerto Rico och de har barn tillsammans. Hon älskar att hälsa på sin farmors ”svenska” gård i Colorado, där hon som liten fick lära sig om ”tummetott och lilla vickevire” .

SARAH STEINMAN, 30 ÅR, MINNEAPOLIS, MINNESOTA
Sarah jobbar som vildmarksguide för barn och ungdomar med trassliga bakgrunder. Ute i det vilda får barnen nya intryck och förhoppningsvis hjälper det dem att få en ny riktning i livet.

För några år sedan köpte Sarah ett stort och mycket gammalt hus. Det var i princip fallfärdigt och hon har totalrenoverat hela huset helt på egen hand. Sarah hänger med de tuffa tjejerna och killarna och kör motocykel, men är också en människa som tycker om att ta hand om andra.

Hennes pappa är enormt intresserad av släktforskning, men när Sarah har tagit del av hans arbete så har hon insett att det bara handlar om män. Sarah vill veta historierna om kvinnorna: ”Where are all the badass women? There has got to be some”.

STEVEN SWANSON, 35, PALM SPRINGS, KALIFORNIEN
Steven är en djupt kristen MMA-fajter, som är enormt känslosam. Hans pappa, som stod för det svenska arvet, dog i cancer när Steven bara var fem år gammal. Och Stevens mamma har fått slita hårt för att få det att gå runt. ”My mother is pretty near darn perfect”, säger han. 

Steven har även bott hos sin morbror, en pastor i Oklahoma, i två år där han jobbade med ungdomar. En tid som har betytt mycket för honom personligen.

JOHN BURT, 45 ÅR, HERRIMAN, UTAH
John är jurist och har egen advokatbyrå med tre anställda. Han är mormon och gift för andra gången.

Han växte upp i en familj där föräldrarna fick slita för att få det att gå ihop ekonomiskt, och redan tidigt bestämde han sig för att lyckas ekonomiskt. 45 år gammal ser han sig som ett typiskt exempel på ”The American Dream”. 

John ser sig själv som en person med förmågan att kunna övertyga de flesta. Han gillar att prata, vilket han menar är en tillgång i rättssalen.

Allt för Sverige har säsongspremiär 23 oktober 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Kolla in fler nöjesprogram i SVT Play

Allt för Sverige

Amerikaner reser till Sverige för att söka sina svenska rötter