SVT1Söndagar 20.00

Intervju med årets vinnare

Anna Brita Mohr i Allt för Sverige.

Vinnaren  av Allt för Sverige  Anna Brita Mohr och hennes medtävlare Vernon Niel Ferguson om sin resa till Sverige och upplevelserna under inspelningen av programserien.

Årets vinnare Anna Brita berättar att ett av de starkaste minnena från säsongen är från gården i Skellefteåtrakten.
– Vi hade alla sysslor och arbetade tillsammans på gården. Även när kamerorna var avstängda hade vi arbeten att utföra. Den här upplevelsen förde oss samman och vi blev ett tajt gäng. 

Även bilsemestern var ett fantastisk upplevelse för årets vinnare.
–  Vi körde från Mantorp till Ronneby och stannade i Gränna på vägen. Och den svenska naturen är ju helt fantastisk och vi fick uppleva den längs vägen tillsammans. Det var som att vi såg den genom varandras ögon, då vi kom varandra så nära. Det var verkligen en fantastik resa då vi kunde ta det lugnt och bara vara tillsammans. Vi fick också chansen att se alla vackra vilda blommor längs vägen. En av mina favoriter är lupinen, de finns i så många färger och storlekar här, hemma är de små och bara blåa, berättar Anna Brita.

Även Vernon Ferguson har starka minnen av inspelningarna i Sverige:
– Det har varit mycket intensiv och stark upplevelse. Jag ångrar verkligen inte att jag gav mig in i det här. Det var allt jag hade kunnat önska och mer. I slutet var alla som var kvar helt beredda på att vara den nästa att åka hem.  När det blev min tur på midsommarafton så kändes det så klart tråkigt, men jag fick ändå en hel månad i Sverige. Och jag tror att vi har sett mer av Sverige än många svenskar.

Både Anna och Vernon hade höga förväntningar på Sverige.
– Jag trodde att jag visste så mycket om Sverige innan jag kom hit, eftersom jag hade studerat geografin, historian och språket. Men det var ändå annorlunda när man kom hit. Den upplevelsen var underbar. Man kände som att man kom hem, säger Vernon.

Anna hade liknande känslor och hade redan en bild av vad hon skulle få se:
– Jag har både svenskt och norskt ursprung och har alltid känt mig väldigt skandinavisk. Under min uppväxt har jag haft starka känslor för Skandinavien. Man har haft en bild av  att det skulle vara väldigt pittoreskt och idylliskt och det var det ju också på många av de ställena som vi fick besöka. Som i Värmland och norra Sverige med alla vackra blommor.

På frågan om varför hon tillslut stod som vinnare svarar Anna Brita:
– Jag förlorade ju i stort sett varenda tävling och trodde verkligen inte att jag skulle vinna. Jag trodde nog att jag skulle åka ut i varje tävling faktiskt. Jag blev verkligen förvånad över att jag vann alltihop, men det kändes som att vem som helst av oss hade kunnat vinna.

Vernon har sin egen förklaring till varför Anna blev årets vinnare.
– Jag tror att det beror på hennes karaktärsstyrka, det är klart att hon är både fysiskt och psykiskt stark, men det är framför allt hennes personlighet.

De sista tävlingarna avgjordes på om deltagarna kunde sådant som de hade fått lära sig under resans gång.
– Vi passade på att studera och plugga på allt när vi var ute på bilsemestern, det tror jag gjorde mycket, säger Anna Brita.

Både Anna Brita och Vernon vill gärna återvända till Sverige inom snar framtid.
– Jag planerar att komma tillbaka till Sverige redan i vår och då ta med familjen från Virginia, säger Vernon. Och Anna fyller i:
– Jag vill verkligen komma tillbaka snart, men det är ganska dyrt att åka.

Allt för Sverige

Amerikaner reser till Sverige för att söka sina svenska rötter