Amerikanerna firar svensk jul

I fyra somrar har svensk-amerikaner rest till Sverige – landet där de har sina rötter. Den här vintern får fyra av amerikanerna komma tillbaka för att lära känna den svenska julen. Vinteräventyret i Sverige bjuder också på efterlängtade möten, när amerikanerna besöker sina svenska familjer.

I Allt för Sverige – Julspecial får fyra amerikaner komma till ett Sverige i vinterskrud. Men den här gången behöver de inte tävla om ett en enda pris. Det blir i stället känslofyllda möten när alla fyra amerikaner äntligen får träffa några ur sin svenska familj.

Tillsammans ägnar de sig åt sysslor som hör julen till och samlas kring fotografier och släktklenoder som lär amerikanerna mer om släktens historia.

Resan tar dem också norrut, till Gällivare, där amerikanerna får testa balansen i slalombacken på fjället Dundret. Och så blir uppesittarkväll i en rimstuga innan självaste julafton, som firas på ett slott.

På slottet bjuds de även på julens delikatesser. Anders Lundin lär amerikanerna hur man undviker att det blir en Norén-jul av alltihop. Och så blir det så klart fler känslomässiga möten som överraskar de julfirande amerikanerna.

 • Guy Clark, 53, (fr. säsong 1)
  Inredare i New York. Hans släkt finns bland annat i Torekov och Stockholm.

  Han tyckte att den starkaste och viktigaste upplevelsen var att se var hans mammas mormor var född. Det gjorde hans svenska ursprung verkligt. Guy har ett lyxigt liv i New York medan hans mammas mormor levde 11 personer i ett hus som var mindre än hans lägenhet.

  Sedan sin medverkan i Allt för Sverige har Guy varit i Sverige flera gånger, men också fått besök i New York av svenska familjemedlemmar.
   
 • Rebecca Redner, 41 (fr. säsong 3)
  Houston, Texas, hemmafru. Rebeccas släkt finns i Stockholm.

  Resan till Sverige stärkte Rebeccas självförtroende och det starkaste minnet från Allt för Sverige var ett besök vid en släktings grav, att se var hennes farfars farfar bott och mötet med hennes farmors kusin Ulla på Arlanda.
   
 • Katie Malik, 35 (fr. säsong 4)
  Gig Harbor, operasångerska och revisor.

  Katies släkt finns i Skåne, bland annat i Malmö och Helsingborg. Hon tycker att ett av de starkaste minnena från i somras var när hon träffade släktingen Anne i Malmö. Sedan dess har flera svenska släktingar hört av sig till henne.
   
 • Nick Jones, 35 (fr. säsong 4)
  Barberare, Los Angeles.

  Delar av Nicks familj finns i Jönköping. Tiden i Sverige fick Nick att förstå att han vill resa mer och kanske bo någon annanstans, gärna i Europa. För honom känns möjligheten att återvända till Sverige som om blixten slagit ner två gånger.

  När Nick fick se sin familjs hus i Ödeshög så förstod han för första gången var han hör hemma.

Programledare är Anders Lundin.