SVT1Söndagar 20.00

Nya amerikaner trampar svensk jord

Från vänster: Charles Wassberg, Beverly Wassberg, Anders Lundin (programledare), James Morgan, Nathan Arling, Jenna Wroblewski, Jamie Lystra, Kurt Engstrom, Karen Berg-Roylance, John Wincher. Sittande: Alexis Bunten och Brooke Langton.
Deltagarna i Allt för Sverige 2015

För femte året i rad står ett gäng amerikaner beredda att upptäcka det land deras släktingar en gång utvandrade ifrån. I Allt för Sverige har deltagarna olika bakgrunder, vitt skilda yrken och bor spridda över USA. Nu ska de återvända och finna sina svenska rötter.

Amerikanerna tävlar mot varandra, både i lag och individuellt. Tävlingarna har anknytning till svenska seder och myter och det blir både kulturkrockar och skratt. Efter en månads resor med aktiviteter runt om i hela landet belönas vinnaren slutligen med en träff med den efterlängtade, okända, svenska släkten. Programledare är Anders Lundin.

Här är deltagarna

Alexis Bunten, 37
Monterey, Kalifornien
Researcher

Alexis är gift och har en ettårig dotter. Hon växte upp med sin mamma, och det är genom morfadern som de svenska relationerna finns. Alexis tänker mycket och gör sällan ett förhastat beslut. Hon älskar sitt jobb som researcher och lägger ner stor möda på att analysera och hitta lösningar på problem.

Alexis härstammar från släkten Natt och Dag, Sveriges äldsta adliga släkt. Hennes morfar var Gösta Natt och Dag, som var den som emigrerade och förflyttade släkten från Sverige till Amerika. Släkten Natt och Dag har funnits bredvid våra kungligheter i århundraden.

Alexis reser till Sverige för att få reda på varför hennes morfar lämnade Sverige. Hon hoppas också att tiden i Sverige ska få henne att förstå vilken hennes nya riktning i livet borde vara. Hon är redo att ta ett nytt steg och lämna tryggheten på jobbet.

Nathan Arling, 36
Chicago, Illinois
Trummis/artistbokare

Nathan är rockstjärna och trummis i banden Urge Overkill och The Last Vegas. Han turnerar ständigt och jobbar ofta med några av de största artisterna i världen som Mötley Crue, Foo Fighters, AC/DC och Guns'n'Roses. När han inte turnerar eller spelar in skivor jobbar han på Chicagos största och mest respekterade rockklubb som chef för deras artistbokningar.

Nathan är en oerhört passionerad och lägger hundra procent i allt han gör. Han har också starka kopplingar till Sverige, genom att tre av fyra av hans far- och morföräldrar har svenskt ursprung och familjen har varit noga med att hålla de svenska traditionerna vid liv. Hans familj kom från Valdshult socken som tillhör Gislaved kommun.

Kurt Engstrom, 45
Tustin, Kalifornien
Säljare

Kurt Engström är ”the Swexican”, en mexikansk kille med svenska rötter. Hans pappa är svensk och hans mamma mexikanska. Kurt är en hårt arbetande karriärkille som har ett förflutet inom marinkåren. Hans stora passion i livet är att surfa och han bor inte särskilt långt från stranden. Kurt har alltid haft en stark fascination för sitt svenska arv. Han älskar ABBA, har en svensk Hagströmgitarr och hans surfbräda är naturligtvis målad som en svensk flagga. Han är dessutom, sedan sju år tillbaka, gift med en svensk-amerikansk kvinna. Hon har två barn sedan tidigare och Kurt har tre. Kurt tycker att hans dubbla identiteter som mexikan och svensk är svåra att leva med. Han ser mexikansk ut men känner sig som en svensk, och han åker till Sverige för att ta reda på om han är så svensk som han tror.

Charles Wassberg, 66 och Beverly Wassberg, 65
Plano, Texas
Pensionärer

”The Wassbergs”, Chuck och Bev, har varit gifta i 45 år och de strålar fortfarande av kärlek till varandra. De är både energiska och roliga var för sig och båda två har starka svenska rötter på var sitt håll.

Chuck var en framgångsrik försäkringsförsäljare i sina verksamma år, men pensionerade sig för ett par år sedan. Beverly ser till att hålla ordning och reda i deras gemensamma liv. I AFS tävlar ”The Wassbergs” tillsammans som en deltagare.

Karen Berg-Roylance 46
Fruit Heights, Utah
Hemmafru

Karen föddes in i en konservativ mormonfamilj där pappan hade konverterat till mormonkyrkan. Det var under ett kyrkligt uppdrag som föräldrarna träffades. Karens mormonska släkt var tills 1900-talets början polygamister. En släkting till Karen ska ha suttit i fängelse och råkat hamna med mormonismens grundare, Joseph Smith, i mitten av 1800-talet.  Karen tvivlar på mormonismen, hon funderar mycket kring mormonkyrkan och att kanske lämna den identitet hon skapade sig i religionen. Hon åker till Sverige för att ta reda på vem hon verkligen är. Hennes släkt kommer från Värmland.

Jamie Lystra, 30
West Olive Michigan
Chefsassistent

Superpigga Jamie har en sprudlande och sprakande energi. Jamie, som är 30 år, är lyckligt skild med en 5-årig son. Hon beskriver sig som partypinglan som styr sitt kontor och fullkomligen älskar att vara ”svensk”. Jamies mamma gick tragiskt bort i en sjukdom när Jamie endast var tolv år gammal och hon har haft en hel del andra motgångar i livet, men trots det så är hon glad, ”alltid glad, kan bara vara glad”. Jamie är svensk på sin pappas sida.

John Winscher, 33
Atlanta, Georgia
Motion capture artist/actor

John växte upp som bondson i Minnesota. Han är en djup, smart och välartikulerad man som älskar att få folk att skratta. John var 24 år när hans pappa dog i cancer. Efter att pappan gått bort drabbades John av svåra depressioner och han fick diagnosen bipolär. Han kallar sig själv för ”bipolär överlevare”. Han går på medicin och är stabil, men har gjort en inre resa för att hitta sig själv under en längre tid. Han tror att Sverige kan tillföra mycket i hans liv, för mjölkbondens son, som jobbar i nöjesindustrin i en av Amerikas storstäder, söker sin identitet. John är svensk på mammas sida.

Brooke Langton, 44
Los Angeles
Skådespelerska

Brooke är filmstjärna från Hollywood. Hon hade bland annat en roll i tv-serien Melrose Place och har medverkat i ett antal filmer, bland annat kultrullen ”Swingers” (Du, var är brudarna?). Hon hänger med Hollywoodkändisar, är varm och generös och älskar det ockulta.

Brooke växte upp med sin ensamstående mamma. Pappan var alkoholist. Hon har nästan ingen familj; inga syskon, en dålig relation till sin mamma och ingen pappa. Hon har ingen kontakt med sina kusiner och inga mor- eller farföräldrar i livet. Brooke åker till Sverige för att hitta den familj som hon aldrig har haft.

Brooke är en sökande kvinna som brinner för släktforskning. Hon hoppas att resan till Sverige ska föra samman familjen, och då framför allt föra Brooke själv närmare hennes mamma och söner.

James Morgan, 42
Andersonville, Chicago
Studerar till småskolärare

Tvåbarnspappan James har glimten i ögat, skrattar mycket, gråter lätt och bjuder alltid på sig själv. Efter 18 år som anställd på Pizza Hut blev han plötsligt avskedad på grund av en kollegas misstag. James bestämde sig då för att studera till lärare. Under tiden är hans fru familjeförsörjare och familjen lever på knappa medel. Som barn var James mobbad och ser det som sitt livs uppgift att motverka mobbing. Som 19-åring flyttade han in hos sin mormor för att ta hand om henne. När hon gick bort tog han också över huset, som varit i familjens ägor sen tidigt 1900-tal.

James morfars far Clarence var svensk, han dog 1943. Clarence ville till Sverige men kom aldrig tillbaka dit. Hans dröm var att få bli begravd i Sverige och hans aska finns kvar i garderob i huset där James bor. Det är nu James uppgift att ”bring great grandpa home..”.

James söner är femte generationen svenskar som bor i huset i Andersonville, svenskbygden i Chicago.

Jenna Wroblewski, 20
Wisconsin
Studerar skandinaviska studier och tv på universitet i Wisconsin

Jenna är svensk på sin biologiska pappa Christophers sida. Hon träffade honom för första gången när hon var 16 år. Nu åker hon till Sverige för att få reda på varifrån hon själv, och pappan hon aldrig känt, kommer. Trots sin unga ålder har Jenna gått igenom mycket i sitt liv. Mammans skilsmässor, styvpappans ilska och alkoholproblem med fattigdom som följd. Men Jenna har kunnat hantera problemen, menar hon. Hon har varit sin egen ”personal lifecoach”, och har själv kämpat sig till college. Hon har lärt sig tala svenska flytande. Jenna hoppas bli ännu bättre på svenska språket och att hela upplevelsen med Allt för Sverige ska stärka henne.

Sändningsstart 1 november 2015 i SVT1 och SVT Play

Allt för Sverige

Amerikaner reser till Sverige för att söka sina svenska rötter