SVT1Söndagar 20.00

Tio amerikaner upptäckte sitt Sverige

Tio nya amerikaner upptäcker Sverige. Fr.v.: Programledare Anders Lundin, Eric Basir, Lori Ferguson,  Shane Booth, Laura McIntyre, Matthew Anderson, Rebecca Redner, Dawn Anderson, Dianne Bennett, John Stenson och Michael Peterson.
Tio nya amerikaner upptäcker Sverige. Fr.v.: Anders Lundin, Eric Basir, Lori Ferguson, Shane Booth, Laura McIntyre, Matthew Anderson, Rebecca Redner, Dawn Anderson, Dianne Bennett, John Stenson och Michael Peterson.

En cowboy från Texas, en sopåkare från Wisconsin och en matchmaker från Los Angeles, Alla har de olika bakgrunder, vitt skilda yrken och bor spridda över USA. Alla har de olika bakgrunder, vitt skilda yrken och bor spridda över USA. De har alla åtminstone en sak gemensamt – deras förfäder utvandrade från Sverige. Nu ska de för första gången återvända och själva upptäcka sina svenska rötter.

Tårar, kulturkrockar och mycket skratt. Efter en månads resor, tävlingar och aktiviteter runtom i Sverige belönas vinnaren slutligen med en träff med den efterlängtade, okända, svenska släkten.

Här är deltagarna som var med hösten 2013:

Rebecca Redner, 40 år, Texas.
Rebecca är mamma och hemmafru. Hon är gift med sin highschool sweetheart och de har tre barn tillsammans. Hennes svaghet i livet är kuponger. Varje söndag är det klippfest då hon sitter med saxen och klipper ut veckans erbjudanden. Rebeccas svenska rötter finns framför allt i Stockholm. Är hon rent av släkt med svenska kungahuset?


Dianne Bennett, 72 år, Los Angeles
Jobbar idag som matchmaker för miljonärer men har tidigare varit både journalist och lapplisa i Beverly Hills. Dianne är en färgstark person som växte upp i Hollywood. Hon har bland andra träffat Marilyn Monroe och Marlon Brando. Dianne gifte sig 14 år gammal och var trebarnsmor som tjugoåring. Dianne vill ta reda på varför hennes svenska mamma adopterades bort. Diannes biologiska släkt är från Medelpad och hennes adoptivsläkt från Småland.

 

Laura McIntyre, 31, New York
Jobbar som badrumsinredare på exklusiv firma. Designar badrum åt några av New Yorks rikaste och mest kända personer. Är Manhattan-tjej med energi och har glimten i ögat. Lauras morfar var svensken i hennes släkt. Han var en stark karaktär och har präglat släkten. Trots att han länge varit död, pratar släkten om honom som om han levde. Lauras svenska släkt kommer från Småland.

 

Lori Ferguson, 43 år, Florida
Lori jobbar med att sköta ekonomin i makens bilverkstad. Hon är varm och gästfri, har lätt att få vänner, och bjuder ofta hem folk till sig och maken. Och hon brinner för släktforskning. Loris mormor och morfar var svenskar. Hennes morfars släkt är från västkusten medan mormoderns släkt är från Skåne.

 

Dawn Anderson, 34, Los Angeles
Dawn jobbar som skådespelerska, musiker och konstnär. Hon vet allt om sin koreanska sida men inget om sin svenska. Hennes pappa är 50 procent svensk. Dawn har rötter i Östergötland.

 

Eric Basir, 39 år, Illinois
Eric är bildretuschör till yrket. Han är troende muslim och vegetarian, är gift och har två barn. Är något av renlevnadsmänniska som självfallet varken dricker eller röker. Han komposterar och vill helst inte flyga på grund av bränsleutsläppen. Är duktig på kampsport. Eric har rötter i Värmland.

 

Matthew Anderson, 39 år, Washington
Matthew är skådespelare, då främst på teaterscenen. Är uppväxt i en mormonfamilj. Matts pappa är potatisodlare i Idaho och enligt Matt den mest godhjärtade och ärliga människa som finns. Han vill ta reda på hur pappan kunnat bli en så fantastisk man och tror att svaren ligger i de svenska rötterna. Den svenska släkten finns i Dalarna.

 

Michael Peterson, 41 år, Texas
Michael från Texas har en ranch och är cowboy. Men hans huvudsakliga inkomstkälla är jobbet som datatekniker. Han är en härlig ”good guy” och en god ”storyteller”. Michael har svenskt arv både från sin mamma och pappa. Hans pappas släkt kommer från Småland och hans mammas från Gotland.

 

John Stenson, 47 år, Wisconsin
John jobbar som sopåkare, men är också biodlare. Han är en riktig arbetshäst, och menar att det är tack vare hans svenska arv som han har så god arbetsmoral. På fritiden åker han gärna motorcykel med kompisar. Johns farfars far emigrerade från Värmland.

 

Shane Booth, 36 år, North Carolina
Konstlärare och fotograf som brinner för konsten. Ända sedan barnsben har Shane varit intresserad av sitt svenska arv, då hans mormor visade bilder och berättade historier om den svenska släkten. En stulen påse hästskor låg till grund för att hans förfader emigrerade för över hundra år sedan. Shanes släkt kommer från Småland.


Allt för Sverige har premiär 20 oktober 2013 och sänds i åtta avsnitt. Amerikanerna tävlar mot varandra, både i lag och individuellt. Precis som de två tidigare säsongerna är Anders Lundin programledare.