Mia Skäringer har huvudrollen i SVT:s nya dramathriller

Mia Skäringer som Vera i Ängelby – premiär 28 september.
Ängelby

Premiär för en ny svensk dramathriller med Mia Skäringer, Joel Spira och Göran Ragnerstam.

– Vera är en oskuldsfull, varm och jordnära kvinna, som får sitt liv raserat och tvingas börja om, säger Mia Skäringer om sin roll.

– Historien är mystisk och oväntad vilket tilltalar mig, då man inte kan förutse vad som ska hända eller varför, berättar Skäringer.

Vera har levt ett till synes behagligt liv, med make, villa, barn och ett okej jobb. Så förlorar hon allt i ett slag. Maken lämnar henne för en annan kvinna. Hon förlorar jobbet som maken fixat. Villan ska säljas. Desperat söker Vera nytt arbete och får ett enda svar. Ett kontorsjobb i Ängelby, en liten ort mitt i Sverige. Det blir hennes halmstrå, en chans att få börja om. Nästan utan att tänka packar hon in barnen i bilen och ger sig iväg.

Kör på ett barn
Precis innan hon är framme händer det. Hon kör på en pojke. I chock konstaterar hon att pojken är död. Men var det verkligen hon som dödade honom?

Vera har knappt hunnit in i byn innan hon står centrum i för en mordgåta med många märkliga dimensioner. Vad är Ängelby egentligen för en plats? Och vad har byborna för relation till den stora stenen strax utanför byn?

Göran Ragnerstam och Joel Spira i rollerna
Veras liv flätas sakta samman med bybornas. Hennes chef Torsten (Göran Ragnerstam) ordnar både bostad och en lokal där han föreslår att hon kan öppna ett spa. Poliskommissarien Amos (Joel Spira), som utreder pojkens död, tar Vera under sina vingars beskydd. Jakob (Jonas Sjöqvist) hjälper henne att laga bilen. Men han har också en plan för Vera. Det är ingen slump att hon har kommit till Ängelby.

När Vera förlorar sitt arbete och äktenskapet spricker lämnar Vera storstaden med sina barn och satsar allt på ett kort, ett nytt jobb och ett nytt liv i den lilla orten Ängelby. Ankomsten är dramatisk, och väl på plats i Ängelby blir Vera centrum för en mordutredning med många märkliga dimensioner. Hennes liv flätas ihop med bybornas, men något mystiskt ruvar just under ytan i Ängelby. Det är ingen slump att Vera är här.

För manus svarar Johan Kindblom och Tomas Tivemark (Guds tre flickor, Svensson Svensson-filmerna, Bamse och tjuvstaden). I övriga roller ses bland andra Amanda Ooms, Danilo Bejarano och Anna Bielkerud som i år vann en Guldbagge för bästa kvinnliga biroll i filmen Hotell.

Ängelby produceras av Tre Vänner/Svensk Filmindustri i en samproduktion mellan SVT, Tre Vänner/Svensk Filmindustri och Film i Väst.

Serien sänds i tolv delar med premiär måndagen den 28 september i SVT1 och i SVT Play.

Ängelby

Svensk dramathriller med Mia Skäringer från 2015