Läkarna vill inte hjälpa Inger

Foto: Stefan Hellström

Ända sen hon var liten har Inger haft mängder av besvär; stukningar, lunginflammationer, problem med hjärtat och framför allt väldigt svår värk. Hon har varit nära att dö och läkarna har gissat på en mängd olika diagnoser. Men hon får ingen vård.

- Jag vet inte hur det känns att vara smärtfri, säger Inger, som varit sjuk i hela sitt liv.

Genom åren har hon genomgått mängder av undersökningar och prover. Inger har fått flera  olika diagnoser som MS, fibromyalgi, Sjögrens sjukdom och reumatism. Men hon upplever att det mest varit gissningar och att ingen läkare har tittat på hela sammanhanget av alla symptom. Därför har hon inte heller kunnat få rätt hjälp.

Under åren har Inger råkat ut för livshotande tillstånd. När hon födde sitt andra barn, sprack livmodern och hon förlorade stora mängder blod. Men trots att Inger var mycket nära att dö kunde ingen förklara varför livmodern gick sönder.

Den senaste tiden har många i Ingers omgivning reagerat på att hon har blivit sämre.

- Jag tycker att det har varit som värst under de tre senaste åren där hon har haft symptom som man blir orolig av, till exempel blödningar och svimningsattacker, säger Jan Bohlin som varit Ingers sjukgymnast i många år.

Förra året kom Ingers familjeläkare Mats Wretborn fram till att Inger kunde lida av EDS. Diagnosen står för Ehlers-Danlos syndrom och är en bindvävssjukdom som påverkar leder, hud och blodkärl. Men samma vecka som han gav Inger beskedet, slutande han på vårdcentralen och hann därför aldrig officiellt ställa diagnosen. Istället bad han Inger ta upp det med nästa familjeläkare för att få diagnosen prövad och fastställd. Men nästa möte blev en katastrof.

- Jag var där för att berätta om min oro och hoppades att den nya läkaren kunde berätta om EDS och kanske skicka mig vidare. Men han sa nej och menade att det var han som var experten. Och istället för att skicka mig vidare till en specialist, föreslog han att jag skulle träffa en psykolog.

Inger tog mycket illa vid sig av mötet med läkaren och hon lämnade vårdcentralen i tårar.

- Jag kände att nu ger jag upp. Det brast, jag orkade inte mer.

Efter mötet med husläkaren visste Inger inte var hon skulle vända sig för att utreda om det är EDS hon har eller om det finns något annat samband mellan alla hennes olika symtom. Men det kan vara bråttom. Det finns olika varianter av EDS och en av dem kan vara livshotande. Sjukdomen är också mycket ärftlig och Inger är orolig för sina två barn.