Jessica var nära att dö

När Jessica Thåström var 15 år drömde hon om att bli dansare. Det var innan hon började äta p-piller. Nu är Jessica 21 och kämpar för en helt annan dröm, att kunna gå någorlunda normalt. Jessica vet att hon kan bli bättre, hon vet till och med hur. Men sjukvården säger nej. Därför har Jessica vänt sig till Björn Bragée för att få hjälp.

Jessica var 15 år när hon började äta p-piller. Mindre än ett halvår senare, två dagar efter hennes 16-års dag, fick hon ny blixtrande huvudvärk.

- Den blev bara större och större och större och större. Jag kunde inte äta jag kunde inte dricka jag spydde dagligen. Jag fick en svår urinvägsinfektion. Jag kunde inte va i ett ljust rum. Det blev bara värre och värre, säger Jessica Thåström i programmet.

Jessicas föräldrar följde med henne till vårdcentralen i Vansbro tre gånger på sensommaren 2007.

- De hade ju trott att det var olika saker varje gång. Det var stress på grund av skolan och det kunde vara migrän och det kunde vara Hortons huvudvärk och bihåleinflammation så hon kunde ju åka hem och vila sig tyckte de, säger Jessicas mamma Anna Thåström.

Efter tre veckor skickar vårdcentralen Jessica vidare till Mora Lasarett. Där gör läkarna vissa undersökningar, men trots att mamman vädjar säger läkarna nej till att röntga Jessica.

- Nej hon är för ung för att utsättas för onödig strålning, sa de, säger Jessicas mamma.

Jessica skickas hem. Nästa morgon vaknar hon och kan inte känna sin vänstra sida och hon får åka akut in med ambulans.

Hon hamnar på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

- De tog in oss på ett litet rum och sa att de hade sövt ner henne och satt in slangar i hjärnan för att lätta på trycket. Att de hade sett att det var en hjärninfarkt och de visste inte hur det skulle sluta, det skulle vi vara beredda på. Det kändes oerhört jobbigt, säger Jessicas mamma Anna.

Jessica hade fått en stroke, och senare har det slagits fast att det med övervägande sannolikhet var p-piller som orsakade stroken. Familjen är övertygad om att vården tidigare borde ha reagerat på huvudvärken tidigare, och att stroken kanske kunde ha undvikits.

- Ja, jag vet inte hur man kan beskriva hur man känner en sån sak, det är vanmakt, förbannelse över att de inte tog det där röntgen dagen innan, att ingen tog det på allvar, säger Jessicas pappa Olle Thåström.

- Hade man noterat att hon hade, som hon berättade, en plötslig och oväntad huvudvärk, då hade man varit tvungen att gå vidare med utredning. För det är ju ett av de här tecknen vi har på allvarlig ny sjukdom i hjärnan, säger Björn Bragée, (se artikel intill om felbehandling).

Ända sedan stroken 2007 har Jessica kämpat för att komma tillbaka. Det har varit en väldigt lång kamp och Jessica har mått väldigt dåligt. Men nu vill hon få en chans att komma vidare i livet. För det behöver hon intensivträning, men i hennes landsting Gävleborg är den vården bara till för dem som nyss fått stroke. Och eftersom det nu gått sex år sedan Jessica blev sjuk, får hon inte det.

Samtidigt finns vården i andra landsting. Jessicas dröm är att få komma till en klinik i Göteborg, Move & Walk, som har avtal med många landsting. Träningen hon vill ha är just för personer som drabbats av stroke, och kostar cirka 30 000 kronor, för fyra veckor med boende.

Jessicas läkare ser ett medicinskt behov men kan inte skriva någon remiss, eftersom landstinget i Gävleborg sedan 2010 dragit ned på möjligheterna att få vård i en annan del av landet. Då tog politikerna ett beslut om att slopa en särskild pott med pengar, som tidigare kunde användas för rehabilitering utanför länet. Det innebär att för att Jessica ska få vården hon behöver idag så måste läkaren ta pengar från sin egen budget, och det kan leda till nedskärningar i personal eller att andra patienter drabbas.

- Jag blir förbannad, för att innan jag blev sjuk, så hade sjukvården en chans att göra någonting åt det, det gjorde de inte, så därför blev jag sjuk . Och även efter jag blev sjuk så hade sjukvården en chans att göra någonting åt det . Men inte där hellergjorde de någonting, säger Jessica.

Jessica får istället rådet av sina läkare och chefer på landstinget att söka fonder, det vill säga välgörenhet, för att få den vård hon behöver.

Arga doktorn - Torsdagar 21:00 SVT1 och SVT Play.

Arga doktorn

Hjälper patienter rätt i vården