Vården nekar Lennart operation hos specialist

Lennart var 15 år första gången han sökte sjukvård för något han snart skulle börja misstänka var en hjärntumör, men sjukvården tog honom aldrig på allvar och det förändrade hans liv för alltid. Idag är Lennarts högsta dröm att få sitt ansikte tillbaka. Han vill opereras av en specialist Men trots alla tidigare misstag, säger vården nej.

- Jag blev plötsligt döv på ena örat och hade tinnitus.

Redan i Gymnasiet känner Lennart att det är något som inte stämmer. Han har flera symptom som gör honom orolig.

- Jag började jag misstänka att jag kanske fått en blödning eller en tumör eftersom det inte gick över och jag fick aldrig någon riktig förklaring från sjukvården. De var inne på att det var ett virus och det tyckte jag var lite märkligt eftersom det satt i så länge.

Lennart söker hjälp på både Östra sjukhuset och Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, men hans oro tas inte på allvar och han får inte de undersökningar han frågar efter. Man konstaterar att det inte är nödvändigt med någon vidare undersökning och han ordineras näsdroppar.

Så småningom börjar det komma fler symptom. En blåsig höstdag lägger Lennart plötsligt märke till att han inte kan känna något på höger sida av ansiktet. Det är helt bedövat. Han har också mycket huvudvärk, men inte heller nu tycker läkarna att det finns någon orsak att starta en större utredning. Lennart ber att de ska göra en datortomografi, en slags röntgen där man bland annat kan upptäcka blodproppar och tumörer, men läkarna säger nej. Deras teori är att problemen orsakas av ett virus som har satt sig på ansiktsnerven eller känselnerven och i journalerna kallas han symptomfixerad. Under den här tiden händer det också att han kräks och har yrsel.

En måndag när han precis har klivit av bussen faller han ihop mitt på Kungsportsplatsen i Göteborg. Efter det väljer han att kontakta ett nytt sjukhus och han får komma till Mölndal där läkarna häpnar över att inget har gjorts.

- När jag berättade om vilka symptom jag hade blev läkaren helt ställd och tog sig för pannan. Han tyckte inte att det var klokt att jag inte fått en datortomografi.

Läkaren i Mölndal skickar Lennart till en datortomografi med det samma och efter ett par timmar får han beskedet att han har en stor hjärntumör.

Operationen blir komplicerad och läkarna är osäkra på resultatet. Att få bort hela tumören visar sig vara komplicerat och man är på väg att ge upp. Till slut lyckas man, men samtidigt måste flera nervbanor i hjärnan offras. Lennarts högra ansiktshalva blir helt förlamad.

På Sahlgrenska erbjuder man att rekonstruera ansiktet med plastikkirurgi. Genom att flytta muskler och nerver från andra delar av kroppen kan ansiktet repareras. Lennart genomgår fem operationer under två års tid med syftet att ge honom ansiktet och mimiken tillbaka. Men det går inte alls som man hade hoppats.

- Det kändes hårt. Det var jättetuffa operationer och så blev det egentligen sämre än vad det var innan.

Nu har det gått nästan 30 år sedan Lennarts ansikte blev förlamat och hans liv förändrades för alltid. Idag har han valt att leva avskilt, eftersom han skäms för sitt ansikte. De enda han umgås med är familjen. Hans tinnitus har också blivit värre, han har svåra sömnproblem, synen på höger öga är hotad och han kan inte jobba.

Men Lennart har inte gett upp hoppet. Ända sedan de misslyckade plastikoperationerna på 80-talet har Lennart haft förhoppningen att en dag få en operation som kan återställa en del av hans förstörda ansikte.

- Jag tror att jag skulle kunna få en lite bättre livskvalitet, att jag inte skulle dra mig undan lika mycket och kanske finna sociala situationer angenämare än vad jag har gjort när det har varit så här.

Lennart kan få sin ansiktsoperation, men i så fall skulle den göras på Sahlgrenska - ett sjukhus som han har förlorat allt förtroende för efter att de missat hjärntumören och misslyckats med fem operationer. Han vill istället operera sig på en klinik i Stockholm.

Men trots att patienter i vanliga fall har rätten att själva välja var man vill ha sin vård, får Lennart avslag.