Lär känna doktor Björn Bragée

Foto: Stefan Hellström
Björn Bragée, programledare

Björn Bragée hamnade själv på sjukhus och upplevde hur det var att vara en maktlös patient. Idag drivs han av att hjälpa patienter som hamnat i kläm.

Björn Bragée är smärtläkare och driver sin egen klinik i Stockholm. 2009 blev han själv inlagd och opererades för cancer. På sjukhuset chockades han av hur smutsigt det var och larmade SVT. Björns rättframhet fick stort genomslag och han syntes i debattartiklar och tv-soffor, där han visade ett stort engagemang för att göra situationen bättre för patienterna. Björn lanserade också en facebooksida som han kallade Arga Doktorn och snabbt började berättelser strömma in från personer som upplevde att de kommit i kläm i vården. I programserien Arga Doktorn möter han sex patienter och gör vad han kan för att de ska få rätt hjälp.

Varför kallar du dig Arga Doktorn?

- När jag var i tv själv och klagade på vården, sa min dotterson Hugo att jag var som en blandning mellan Gordon Ramsey, Arga snickaren och Dr Phil och att jag kunde kalla mig Arga Doktorn. Namnet spred sig på olika sätt och plötsligt var det ett myntat begrepp. För två år sedan bestämde jag mig för att skapa en egen facebooksida och då började det rasa in berättelser från personer som kände sig besvikna på vården. Namnet blev också en liten blinkning åt att man har rätt att vara arg för allt i samhället, men inte på vården. De anses alltid handla föredömligt. Poängen är att det med ett sådant namn, blir tydligt att det handlar om ett program där man försöker rätta till.

Varför gör du programmet?

- Jag tycker att det behövs ett program, där man följer vården med patientens ögon och om patienternas upplevelser.

Varför är du rätt person att göra programmet?

- Eftersom jag inte är anställd i landstinget är jag relativt obunden. Jag är fri att ha åsikter och jag har ett stort nätverk i vården. Som smärtläkare möter jag också många patienter som är missnöjda. De kommer ofta till mig med en smärta som de inte har fått någon förklaring på. Jag kan sällan bota, ofta lindra och nästan alltid trösta. Jag är van vid att möta besvikelse och att försöka lotsa dem rätt.

- Jag har också personliga orsaker till att göra det här programmet. För några år sedan fick jag själv uppleva hur man känner sig när man inte kan påverka, när ingen lyssnar och när man bara får floskler till svar. Jag låg på en avdelning som var smutsig och ostädad med öppna sår på kroppen och när jag påpekade det var det ingen som brydde sig eller gjorde något åt det. Jag protesterade hos alla från städerska till sjukhusledning men först efter att jag själv vänt mig till medierna, hände det något. Jag insåg hur mycket det kan betyda att gå ut offentligt. Kanske finns det också någon vilja att göra ett avtryck, så här på hösten av min karriär. Jag skulle vilja åstadkomma en förändring i patientperspektiv för att jag tror att det kan leda till förbättringar. Jag tror mycket på en framtid med större patientmakt på riktigt.

Hur upplever du att det har varit att vara med och spelat in ett tv-program?

-Hundra gånger svårare och motigare än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig. Jag hade aldrig trott att det skulle krävas så väldigt många samtal för att komma framåt eller att ens hitta rätt personer att prata med i vården.

Själva inspelningarna har också varit ett mycket större arbete än vad jag hade trott. Min bild var det skulle vara enstaka inspelningar där jag skulle träffa ansvariga och patienter. Verkligheten är att vi har spenderat enormt mycket tid åt en massa små triviala samtal och möten för att bara komma en liten bit framåt. Bakom inspelningarna finns också flera hundra timmars researcharbete för medarbetarna på redaktionen. Men det känns som att det är värt allt jobb när man ser hur stor skillnad det kan göra till slut.