Magnus Samuelsson: ”Arne Dahl är som lumpen”

Magnus Samuelsson.

Världens starkaste man är tillbaka i rollen som polis i Arne Dahl. Nu berättar Magnus Samuelsson om skadan som plågat honom inför inspelningarna, den framtida skådespelarkarriären – och varför han nobbade storfilmen ”Gladiator”.

Han är tillbaka i rollen som Gunnar Nyberg. I en stor intervju med SVT berättar Magnus Samuelsson om tunga skadan som plågat honom senaste året, sin viktuppgång under inspelningarna – och varför Arne Dahl är som lumpen. Dessutom avslöjar Samuelsson – prisad som världens starkaste man – planerna för den framtida skådespelarkarriären.

När vi når Samuelsson har han tillsammans med sonen siktet inställt på skidbacken. Mellan pjäxpåtagningar berättar han om sin speciella taktik för att förvandlas till skådespelare inför första Arne Dahl-säsongen.

– Då låste jag in mig i ett rum för att lyssna och lära mig bli bättre. Det handlade om att filma sig själv för att sen hitta verktygen för att se ut på vissa sätt för att förmedla olika uttryck. Problemet när man som jag inte jobbat med sin kropp på det sättet tidgare är att man inte har någon aning om hur det ser ut, säger han.

Fick någon annan se de här filmklippen?
– Både ja och nej. Visst har jag kollat med frugan, men också mycket själv. Så var det mycket säsong ett. Till andra säsongen gick det ganska fort att hitta tillbaka till den fiktiva personen.

Samuelsson spelar återigen rollen som polisen Gunnar Nyberg. Den nya A-gruppens första uppdrag i Arne Dahl-serien – som nu fått nya regissörer i Tryggve Allister Diesen, Lisa Farzaneh, Caroline Cowan och Pontus Klänge – blir en serie brutala mord på polska kvinnor som i hemlighet gömmer sig i Sverige. Offren visar sig vara nyckelvittnen i en stor rättegång mot polsk maffia.

– Det är till viss del en annan form och lite annat koncept och attityd på serien nu. När man jobbar med olika regissörer blir det alltid så att ibland får man ändra på sig mer eller mindre mot sin egen vilja, säger världens starkaste man som nu istället fått epitetet Arne Dahl-stjärnan.

Känner du att du fått större frihet i din roll den här gången?
– Både ja och nej. Nu hade vi mycket högre inspelningstempo. Förra gången filmade vi under ett års tid, nu i fem och en halv månader. Då går det inte att hålla på och friköra så mycket. Det ställer till det för folk runtomkring. Istället har det blivit mer frihet under ansvar. Kanske tar man sig lite mer frihet när man blir tryggare. Första säsongen var det mer manustroget från min sida.

Inför inspelningarna av Arne Dahl har han kämpat med en skadad axel – och opererats flera gånger. 

– Rotatorkuffen som sköter alla rotationsmoment i axeln lossnade och jag fick göra operationer. Jag mår bra i dag, men har inte full fuktion i axeln. Fast det har jag vant mig vid och lärt mig hantera. Tror att det beror på kombinationen att man varit alldeles för stark för länge och sedan att man får lite ärrvävnader under åren.

Hur har din vardag påverkats av det?
– Styrketräning är ju en del av mig, även om det inte riktigt är som under min nykära fas längre. Jag tränar väl fem pass i veckan. Sakta men säkert kommer jag tillbaka till mitt gamla jag. Jag har nog gått upp sju till åtta kilo under Arne Dahl-inspelningarna.

Hur mycket tar du i bänkpress i dag?
– Den frågan var elak, haha! Jag har egentligen inte tordats prova med min axel. Men ett par hundra kilo ska jag väl klara av. Nu när jag trots allt mår bra, säger Samuelsson som i en intervju med Dagens Nyheter berättat att han noterat personbästa på 290 kilo.

Vad har du för relation till de andra skådespelarna i serien?
– Jag fick ett jättefint bemötande nu också och det var roligt. På ett socialt plan har flera av oss hållit kontakt även efteråt. Främst Shanti Roney, Niklas Åkerfelt och även Matias Varela, men nu var inte han med den här svängen i Arne Dahl. Men alla har haft jättefint bemötande hela tiden.

Kan du plocka ut en situation från inspelningarna som du minns?
– Nja, men det blir en atmosfär där törs driva med varandra. Det är lite som i lumpen när alla känner alla. Då är det kul att stå och driva med varandra, för att nästa sekund vara superallvarliga och jobba.

Hur ser du på din framtida skådespelarkarriär?
– Jag tycker det är spännande och roligt och är öppen för förslag om det dyker upp något. Det är inte för att jag tycker om publiciteten, utan gillar utmaningen i att göra det här. Det är lite som dansa, först måste man lämna ut sig själv för se äkta ut. Dyker det upp något som jag genuint tror på så absolut. Jag hoppas kunna göra det jag gör i dag och kombinera med film och tv. Det vore fint för mig, säger Samuelsson som blev Let's Dance-vinnare 2009.

Apropå skådiskarriären. I början av 2000-talet tackade Samuelsson nej till en roll vid sidan av Russell Crowe i moderna klassikern Gladiator. Sista frågan är därmed given:

Om du skulle fått frågan att spela den rollen i dag, hade du svarat annorlunda och tackat ja?
– Det hade jag ju gjort. Det måste jag svälja stoltheten och säga. Samtidigt har jag ju möjlighet att göra sådana saker nu. När jag fortfarande tävlade var den krassa verkligheten att jag skulle bli arbetslös om jag fick stryk. Därför kunde jag inte släppa det, och det var ett sunt beslut som var rätt då. Det ångrar jag inte.