Poliserna i A-gruppen

Shanti Roney som Paul Hjelm.

Lär känna Paul Hjelm, Jorge Chavez, Aarto Söderstedt, Irene Lindh, Viggo Norlander, Kerstin Holm och Gunnar Nyberg.

Paul Hjelm (spelas av Shanti Roney) kommer från Huddingepolisen. Han blir suspenderad efter att ha medlat i ett gisslandrama där han skottskadade förövaren, en flykting från Kongo-Kinshasa. Hjelm blir orättvist utpekad som rasist och hans insats blir ett fall för Internutredningen. Jenny Hultin erbjuder honom då en plats i A-gruppen. Hjelm är en plikttrogen och uppskattad polis som ofta går sina egna vägar. Han är proffsig, erfaren och orädd, men har svårt att uttrycka sig känslomässigt. Han är gift med Cilla och de har två barn, Danne 15 år och Tova 13 år. Hjelms och Cillas äktenskap har gått lite i stå. De lever varsitt liv under samma tak och har svårt att nå fram till varandra. Hjelm är fullt upptagen av sitt arbete, har svårt att kommunicera, är konflikträdd privat och vill inte riktigt se problemen i äktenskapet. Han har även svårt att nå fram till sina tonårsbarn men försöker så gott han kan. 

Kerstin Holm (spelas av Malin Arvidsson) kommer från Göteborgskriminalen. Hon är en polis med skinn på näsan men med ett ömtåligt inre. Holm är analytisk, smart och en duktig förhörsledare. Arbetet är en viktig del av hennes liv. Hon är en person som man gärna anförtror sig åt, men själv är hon lite hemlighetsfull och berättar inte mycket om sitt privatliv. Hon är singel och har ett komplicerat förflutet som hon försöker förtränga. Hon var tidigare förlovad med en polis i Göteborg, Dag Lundmark, som misshandlade henne. Av någon anledning, som hon inte själv vet, så bär hon fortfarande sin förlovningsring. Holm och Hjelm arbetar ofta tillsammans, de kompletterar varandra.

Jorge Chavez (spelas av Matias Varela) kommer från Sundsvalls polisdistrikt. Han är född i Chile men uppvuxen i Rågsved. Chavez är yngst i A-gruppen och dataexpert. Han är ambitiös men lite orolig och rastlös och har svårt att stå still och har ett temperament som han ibland har svårt att kontrollera. Chavez bor tillfälligt i ett övernattningsrum i polishuset. Han är singel, har inte träffat den stora kärleken än, men ser inte det som ett problem, tvärtom. I Sundsvall hade han ett längre förhållande med en tjej, men när hon började prata om barn och radhus tyckte han att det gick för fort, att det kändes instängt. Tjejen lämnade honom. Chavez trivs med sitt singelliv och går gärna ut och dansar.

Gunnar Nyberg (spelas av Magnus Samuelsson) kommer från Nackapolisen. Han drivs av extremt dåligt samvete för sitt förflutna som stereoidmissbrukare, hustrumisshandlare och Mr Sweden. Nyberg är stor och burdus och kan ge ett skrämmande intryck, men är en snäll person med ett gott hjärta. Han är lite trött, men effektiv när det behövs och har många kontakter i undre världen. Nyberg är sedan länge frånskild efter att ha misshandlat sin fru Gunilla. Han har två vuxna barn, Tommy och Tanja, som han inte har haft någon kontakt med sedan de var små.

Aarto Söderstedt (spelas av Niklas Åkerfelt) är finlandssvensk och från Västerås polisdistrikt. Han är lugn, stillsam, smart och intellektuell. Aarto är tänkaren i gruppen, analytikern och är lite av en arbetsnarkoman som har svårt att stänga av mobilen. Hans tidigare liv som finsk, uppmärksammad toppadvokat är inget han är stolt över. Han hjälpte många att slinka undan lagens långa arm. De som kunde betala för det. Till slut fick han nog, avsade sig sitt finska medborgarskap, tog med sig sin familj och flyttade till Sverige där han utbildade sig till polis.

Viggo Norlander (spelas av Claes Ljungmark) kommer från Rikskrim, Stockholmspolisen. Han är en stillsam och tystlåten man med begynnande kulmage. Norlander har inte en enda prick i meritlistan och har alltid varit exemplarisk, något av en paragrafryttare. Han är lite sluten och svår att komma in på livet. Norlander lever ensam, han är frånskild och barnlös. För nästan 30 år sen var han gift i ett par misärbetonade år. Jobbet är hans liv. Han ger ett lite stelt och korrekt intryck, men är egentligen en känslig man.

Jenny Hultin (spelas av Irene Lindh) är en rutinerad och mytomspunnen kriminalkommissarie som får i uppdrag av Rikspolisstyrelsen att dra ihop en elitgrupp inom Rikskrim för att lösa de så kallade Finansmorden. Detta blir A-gruppen, sex noggrant utvalda poliser från hela landet med Hultin som chef. Hultin är cool och neutral och hanterar såväl rikspolisstyrelsens byråkrati som whiteboardtavlor med noggrannhet. Hon är en kvinna med tydlig pondus och stor integritet och är alltid effektiv och fokuserad. Hon går efter regelboken, men är inte rädd för att tänja på gränserna om så behövs. Hultin försvarar i alla lägen A-gruppens handlande inför de överordnade. Något som emellanåt kräver både tillit och stort mod.