Estetjävlar - dokumentär om elever i Bollnäs

I Anders Janssons film Estetjävlar får tittarna följa en klass utveckling under tre år och ett mindre antal personer på närmare håll.

Amanda som hade tänkt att bara ha roligt. Peter som dansar med sin prestationsångest. Felix och Natalie som livet tar en helt oväntad vändning för och Madelen som säger att hon alltid varit den söta lilla flickan, men nu...

”Platsen är Bollnäs i Hälsingland. En av många svenska småstäder som lever i en medial skugga och alltid måste förhålla sig till det ”centrum” som sägs finnas någon annanstans. Ett av många skäl till att jag började arbeta med den här filmen är att jag ofta blir både trött och förbannad på schablonskildringarna av svenska småstäder.

Ett annat skäl var att de här åren är så viktiga och att så många olika processer pågår samtidigt. Vem vill jag vara? Vad duger jag till? Hur ska jag orka? Stanna kvar eller dra? Syns jag?


Samma dag som jag skulle skriva det här texten gjorde en riksdagspolitiker med ansvar för skolpolitiska frågor ett utspel om att höja intagningskraven och minska antalet platser på de estetiska programmen på gymnasiet. Skälen skulle vara en arbetsmarknadsanpassning - och politikern fick snabb och hård kritik.


För vad ägnar man sig åt i gymnasiet de 535 skoldagar som passerar från att man som niondeklassare på darriga ben gör sitt antagningsprov tills man står där med mössan i hand och förväntas ta tag i vuxenlivet? Den där politikern visste uppenbarligen inte det - men en del svar på den frågan får han och andra i filmen Estetjävlar som jag arbetat med under fyra år."


/ Anders Jansson

Sändningstid:

SVT2 Torsdag 4 okt sep kl 20.00