Expedition den gamle och havet

Följ med journalisten och filmaren Martin Falklind på ett äventyr i Ernest Hemingways fotspår. Det blir en tankeväckande resa där vi får perspektiv på havens tillstånd idag, jämfört med den tid då Hemingway skrev sin prisbelönta roman. Budskapet är att vi aldrig ska ge upp hoppet, varken på våra egna drömmar eller om att det finns lösningar för att återställa livet i havet.

Som 14-åring läste Martin Falklind Ernest Hemingways roman "Den gamle och havet". Sedan dess har han närt drömmen om att någon gång få dras fram över havet av en fisk större än både han själv och båten. Mitt i livet bestämmer sig Martin för att försöka förverkliga sin dröm. Han lockar med vännerna Pasi Helin och Fredrik Möller på en expedition som kommer att bli långt svårare än vad någon av dem kunnat tro.

Det som börjar som ett personligt äventyr, förvandlas snart till något ännu större. I sin jakt på den stora spjutfisk som Hemingway skriver om gör trion den sorgliga upptäckten att dessa fiskar idag är på randen till utrotning i de flesta delar av våra världshav.

– Men så hittade vi en stad i Mexiko där havet utanför fortfarande kokar av liv. Valar, sjölejon, hajar, fåglar och spjutfisk – precis som på Hemingways tid. Den naturliga frågan vi ställde oss var: Vad har de gjort här som resten av världen inte har gjort? berättar Martin Falklind.

Det visade sig att för bara några årtionden sedan var staden, Cabo san Lucas, en fattig fiskarby. Men de framsynta byborna insåg att framtiden var mörk om de fortsatte att tömma havet. De stängde helt enkelt ned sin konservfabrik och startade ett ekologiskt hållbart turistfiske istället.

– Idag har byn förvandlats till en välmående stad som lever gott av havet, utan att förbruka det. Detta goda exempel vill vi visa i filmen, säger Martin Falklind.

Att filma i det salta Stilla havet, där fyrametesvågor rullar in, var en extra stor utmaning.

– Det är allt från detaljer som hur man håller mikrofonerna torra till större problem som 30-tons sillvalar under kajaken, berättar Martin Falklind.

– Man lär sig nya saker hela tiden, till exempel att man inte ska ha med sig extra beten släpandes i relingen på kajaken. Det hade jag första gången och det dröjde inte länge förrän jag hade sällskap av en hammarhaj. Jag fick avvärja hajattacken genom att peta hajen i ansiktet med mitt spö och sen släppa betespåsen.

Det blev till slut fyra Mexikoexpeditioner innan filmen var klar. Filmteamet var flera gånger nära att ge upp, men precis som den gamle mannen i Hemingways roman vägrade att ge sig, så gjorde Martin Falklind och hans filmteam inte det heller.

Sändningstider:
SVT1 tis 23 okt 2012 kl 20.00
SVT1 ons 24 okt 2012 kl 10.45
SVT1 ons 24 okt 2012 kl 02.50
SVT1 sön 28 okt 2012 kl 12.05