Budskapsstark mellanakt i Eurovision: ”Vi ingjuter värme och hopp”

Grey people, Eurovision Song Contest 2016, mellanakt, Fredrik "Benke" Rydman

Tanken med Eurovision är att ena och förena människor, men under den senaste tiden har vi kunnat läsa om ett splittrat Europa och människor på flykt – något som gestaltas i ett mäktigt dansnummer i den första semifinalen. ”Vi vill få folk att stanna upp och tänka till”, säger showproducenten Sven Stojanovic.

Numret, som har fått namnet Grey people, handlar om hur en grupp människor flyr över land och hav i hopp om att hamna på en tryggare plats.

– Vi uppmärksammar ett väldigt allvarligt ämne i ett glittrigt underhållningsprogram. En stor utmaning, men vi tror att vi löser det genom att försöka oss på en konstnärlig och abstrakt tolkning av dagens situation och den utmaning som Europa i dag står inför, säger Sven Stojanovic som är showproducent för Eurovision 2016.

”Det gäller att tvätta bort det gråa”

Mellanktsregissörerna Fredrik ”Benke” Rydman och Jennie Widegren har koreograferat 18 dansare och ett barn. Alla på scenen är klädda i grått och är identiskt sminkade med en grå ansiktsfärg. Till och med dansarnas hår är grått.

Fredrik ”Benke” Rydman förklarar det grå temat:

– Jag tror att för oss, så är det en grå massa utan identiteter som kommer hit. Först när man börjar lära känna någon, då får man en relation till den personen. Så det gäller att tvätta bort det gråa, som liksom blir ett filter. Och det kan vara alla möjliga fördomar. När vi har tagit bort det grå filtret, då tar man fram en människa. Det är anledningen till titeln.

Ett nummer med många lager

Grey people kan således tolkas på flera olika sätt.

– Vi försöker spegla både de som flyr, deras känslor, och även det som de flyr till, som till exempel Sverige eller någonstans i Europa, men det kan även handla om att man är ny i klassen eller om ojämlikheter mellan kön eller åldrar. Det finns många lager, säger Fredrik ”Benke” Rydman.

”Viktigaste numret jag har gjort någonsin”

Varför väljer man då att spegla en svår situation i ett musik- och underhållningsprogram?

– Om vi kan tala om något i det här fönstret som Eurovision är, så betyder ju det något på riktigt. Jag har nästan börjat gråta på repetitioner, för jag känner så starkt för numret. Och så vill jag förmedla det till dansarna, vad jag har känt, jag har försökt hitta det i rörelserna. Jag har otroligt starka känslor för det här. Det är nog det viktigaste numret jag har gjort någonsin, säger Fredrik ”Benke” Rydman.

– Vi vill få folk att stanna upp och tänka till, samtidigt som vi ingjuter värme och hopp om större medmänsklighet, säger Sven Stojanovic.

Snabbfakta: Grey people

•  Idé och koreografi: Fredrik ”Benke” Rydman & Jennie Widegren.

Musik: Johan Liljedahl & Calle Rasmusson.

Kostym: Lehna Edwall.

Antal på scen: 19 dansare.