Hur smart kan datorn bli?

Foto: © BBC
Datorprogrammet Watson lyckades ge jeopardymästarna en rejäl omgång.

Från andra världskrigets krypteringsmaskiner till dagens smarta robotor – hur nära är vi artificiell intelligens?

För första gången i historien kan vi nu tillverka maskiner som är mer intelligenta än vi själva. Eller är de det? Oxfords kändaste matematikprofessor Marcus Du Sautoy ger sig ut i den senaste forskningen och robottekniken.

Men vi börjar från början, i Bletchley Park. Bletchley Park i Buckinghamshire, norr om London, var under andra världskriget centrum för kryptoanalys. Fienden var förstås Hitler och Tyskland. Matematikern Alan Turing insåg snart att tyskarnas avancerade krypteringsmaskin Enigma var övermäktig människans intelligens. Bara en ännu smartare maskin skulle kunna överlista Enigma. 1943 utveckade Turing och hans kollegor kodknäckningsdatorn Colossus, som till Winston Churchills outsägliga glädje lyckades dekryptera tyskarnas kodade meddelanden. Kriget tog en ny vändning.

Sedan dess har det hänt en hel del inom datortekniken. Superdatorn Watson har gett de mänskliga mästarna i frågesporten Jeopardy, på nosen. Och  i dag övervakas gator och torg av skarpa datorer som kan urskilja specifika individer. Storebror ser dig – när datorerna börjar "tänka" multidimensionellt.

Brittisk dokumentär från 2012 av Helen Sage. Foto: Jon Sayers. Klippning: Gerard Evans och Bill Coates.

Sändningstider:
SVT2 Fredag 23 maj 2014 kl 18.00
SVT2 Lördag 24 maj 2014 kl 11.05