Kortfilmsfrossa på Årets kortaste dag

Ur kortfilmen Las Palmas.

Den 21 december är vintern som mörkast och nätterna som längst. Det är också datumet för Kortfilmsdagen, dagen då vi firar och hyllar kortfilmen. På SVT uppmärksammar vi detta genom programmet Årets kortaste dag. I årets program finns en blandning av de bästa nya svenska kortfilmerna och favoriter från förr.

Den 21 december hyllas kortfilmen över hela norra halvklotet. Initiativet startade i Frankrike 2011 och har nu spritt sig till över 20 länder. I Sverige firas Kortfilmsdagen sedan 2014 med visningar av kortfilm över hela landet och ett kortfilmsprogram på SVT.

I utbudet finns både de senaste pärlorna från den svenska kortfilmsvärlden och några äldre favoriter i repris. Vi visar till exempel Sundance-aktuella Amanda Kernells kortfilm Stoerre Vaerrie, Johannes Nyholms charterkomedi Las Palmas och den knivskarpa Rinkebysvenska av Bahar Pars. Dessutom ingår en rykande färsk premiär: Charlotte Wandts familjediptyk Fransk pojkvän och Fransk pojkvän 2.

Totalt bjuder vi på 4 timmar och 40 minuter kortfilm. Bor man i Östersund eller nordligare motsvarar det hela dygnets ljusa timmar.

Konceptet med att hylla kortfilmen den 21 december föddes i Frankrike 2011 och har sedan dess spritt sig till över 20 länder över hela norra halvklotet.

Här hittar du alla filmerna i SVT Play!

Här är programmet för Årets kortaste dag:

Rinkebysvenska
Bahar Pars
Skådespelerskan Aisatou ska läsa in "voiceover" på en reklambyrå. Men det går inte så bra som Aisatou och reklamkillarna hade tänkte sig. Vad ska hon göra, tillfredsställa byrån eller följa sin stolthet?

Stoerre Vaerrie
Amanda Kernell
Elle har tagit avstånd från sina samiska rötter. För första gången på många år återvänder hon till sin hembygd tillsammans med sin son och sitt barnbarn för att närvara på sin systers begravning.

Fransk pojkvän
Charlotte Wandt
Frankofilen Thomas blir stormförtjust när hans dotter Louise tar med sin franske pojkvän på besök i barndomshemmet. Äntligen kan han diskutera franska kungahusets släktträd med någon som förstår! Att pojkvännen Aziz har en lite annan sorts fransk bakgrund går honom helt förbi. Louise fångar mötet och pappans oavbrutna onemanshow med sin iPhone-kamera.

Fransk pojkvän 2
Charlotte Wandt
Louise har glada nyheter - eller? Pappa Thomas diskuterar hellre ett av andra världskrigets mest avgörande slag. Louise kapitulerar inför hans olust att vara här och nu. Kanske känner hon likadant?

Fatimas teckningar
Magnus Wennman och Jenny Svenberg Bunnel
Nioåriga Fatima har kommit från Syrien till Norberg i Västmanland. Hon älskar att rita och genom sina teckningar berättar hon om sina gripande minnen från hemlandet och den tuffa resan mot Sverige.

Det bor inga bögar i Bollebygd
Mikael Bundsen
Två unga män med ett gemensamt förflutet träffas av en slump. Om mod, chanser som inte togs och ögonblick som aldrig kommer igen

Hopptornet
Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck
Om modet att hoppa från ett 10-metershopptorn. Höjdskräck i kombination med rädsla att inte klara trycket inför betraktarens ögon. För några, en utmaning. För andra, ett livsavgörande ögonblick. En studie i det mänskliga psyket.

Alla bara längtar
Martina Carlstedt
Nancy minns sina semesterflirtar, Malou längtar efter en parrelation, Camilla har städdag i sitt inre och Leif visar upp sina inredningspärlor. En rad korta nedslag i några 40-talisters liv i en humoristisk och tankeväckande dokumentär, om vad det där med kärlek egentligen är.

Jag var en vinnare
Jonas Odell
I gestalt av sin avatar berättar tre personer om sina upplevelser kring spelberoende och målar upp en tillvaro präglad av isolation, flyktbeteende och splittrade familjer. Men de talar även om revansch och romantik.

Normalt liv
Parvaneh Hajiloo och Maja Kekonius
En papperslös kvinna reflekterar över varför vissa lever i frihet, medan andra sitter i fängelse. Och är det egentligen så stor skillnad på folk och folk? Normalt liv är en tankepaus för eftertanke.

Se mig
Daniel satsar på att göra karriär, men i en bransch styrd av kvinnor är det inte lätt för en man att slå sig fram. En kortfilm med mörk humor av hyllade regissörerna Crazy Pictures.

Längs vägen
Jerry Carlsson och Anette Gunnarsson
Två lastbilschaufförer, Ronny och Micke, har en hemlig kärleksrelation. De träffas på en rastplats och längtar efter något mer.

Första gången
Anders Hazelius
Therese och Johan är på fest. De går ut i skogen för att ha sex. Det är första gången för båda.

Still born
Åsa Sandzén
Still Born är en animerad dokumentär om när ett barn dör i magen, om ordlöst längtan, om vrede och maktlöshet. Men mitt i den förtvivlade sorgen finns också svart humor, och allra mest handlar filmen om att bryta omvärldens välmenade tystnad.

Pussy have the power
Lovisa Sirén
Pussy Have the Power är låten som improviseras fram av fyra tjejer i en musikstudio. När en etablerad musikproducent kliver in i rummet ställs de inför valet att sälja ut sitt verk till något som kan leda till framgång, med risken att då förlora sitt eget budskap. Vann Startsladden på Göteborgs filmfestival 2014.

Tord och Tord
Niki Lindroth von Bahr
En dag känner Tord inte längre igen sin egen lägenhet. Kanske för att det inte är hans utan för att den tillhör hans nya granne som också heter Tord. Tord och Tord utvecklar snabbt en egen vänskap med ett eget kodspåk. Men en dag går något snett.

This is Alaska
Gunilla Heilborn och Mårten Nilsson
En grupp människor har flyttat till Alaska. De vill hitta ett sätt att leva som ger en högre grad av frihet. Filmen vann pris som bästa kortfilm på Uppsala kortfilmsfestival 2009.

Las Palmas
Johannes Nyholm
En kvinna i medelåldern, vistas ensam på solsemester. På en bar dricker hon sig full, dansar på borden och trakasserar övriga gäster. Rollen som kvinnan spelas av en ettårig flicka, övriga roller av marionettdockor. Vinnare av Guldbaggen för bästa kortfilm 2012.

Slaktarens vals
Anna Zackrisson
En dag i Sverige. Från gryning i Västervik till solnedgång i Stockholm får vi möta en rad olika människor i deras vardag.

On suffocation
Jenifer Malmqvist
On suffocation är en dialoglös berättelse om de system människan underordnar sig, en hierarki på liv och död.

Blodssystrar
Malin Andersson
Tonåringarna Julia och Johanna har varit med om svåra saker tillsammans. Men att vara på flykt från Azerbajdzjan är något enklare när man är två energifyllda tvillingar som delar allt.

Elvakaffe
Maria Fredriksson
Fyra äldre damer träffas för att dricka kaffe, men de pratar varken om barnbarn, kakrecept eller virkning. De här änkorna diskuterar hellre Viagra, sexuella erfarenheter och hur det skulle vara att ha en man med löständer i sängen.

 

Mer kortfilm hittar du här!