Rikard Wolffs skräck – på Friends Arena

Han har redan rutin från Friends Arena. Nu berättar Rikard Wolff om skräcken innan invigningen av Melodifestivalens finalarena. "Det var helt dött i mina lurar innan jag skulle gå på. Jag var skiträdd", säger han.

32 melodifestivalbidrag – men bara två av artisterna ur årets startfält har tidigare uppträtt på finalarenan.

Rikard Wolff sjöng "Vargsången" och "Pojken på månen" när Friends Arena invigdes den 27 oktober förra året.

– Det var kul, väldigt härligt. Det var ju Colin Nutley som regisserade så jag fick väl frågan via att han tyckte det var kul att koppla mig och "Änglagård" med temat, som ju var "Svenska ögonblick", säger Wolff om invigningen där även Ravaillacz-sångaren Tommy Körberg (och årets melodifestivalprogramledare Danny Saucedo) framträdde.

Friends Arena är dessutom platsen för årets final i Melodifestivalen.

– Jag visste att det var på gång med Melodifestivalen då. Så det var lite arenakänning för mig också, för att få se om jag skulle palla med det stora arenaformatet.
 

Drabbad av teknikhaveri

Hur var det att stå på den enorma scenen?

– Jag gillar stora format, tror att det började med när jag började på Scenskolan. Då upptäckte jag att det är fruktansvärt jobbigt när det är för litet. Det har säkert att göra med att jag är lång och alltid slår i taket, ha ha, säger Wolff och fortsätter:

– Så fort jag fick lite rymd omkring mig så kändes allt lite bättre. Det är roligt att stå på stora scener. Själva idéen om att 50 000 sitter där under samma tak är kul.

Men det var nära att tekniken ställde till det för Wolff – som berättar att han drabbades av en skräckinjagande känsla precis innan han skulle äntra scenen.

– Man är ju alltid lite skräckslagen, eftersom man alltid är så beroende av teknik. Jag var skiträdd innan jag skulle gå in, för det var helt dött i mina lurar. Och då klarar man ju sig inte alls. Men till slut fungerade det, och det var ju skönt.

Ritade egna omslag

För svt.se/melodifestivalen visar Wolff exklusivt upp delar av sin skivsamling. Vad som sticker ut? Hans egendesignade Beatlessinglar.

– Min pappa reste mycket, och han kom hem med Beatlessinglar till mig. Den första jag fick var ”Help”. Eftersom han reste i England där de inte hade omslag så fick jag göra mina egna. Man fick bara en liten påse, utan någonting på. Jag var nog fem, sex år när jag målade mina egna Beatlesomslag, säger Wolff.

Kommer du göra något liknande nu ...?

– Om jag kommer rita ett eget omslag till "En förlorad sommar"? He he, det kan jag väl göra.

Men samlingen innehåller inte enbart Beatles och Edith Piaf – utan även melodifestivalhits från förr.

– Redan på 60-talet lyssnade jag ju på schlagern, både den svenska och internationella. Man kommer ju ihåg de som vann. ”Det börjar verka kärlek, bannemig”, med Claes-Göran Hederström. ”Congratulations” med Cliff Richard och naturligtvis ABBA 1974.