Österrikisk åklagare vill häkta IS-svenskan

Åklagaren i Wien kommer att begära den svenska Linköpingsflickan häktad. 17-åringen misstänks för kopplingar till terrorgruppen IS och nu kommer en österrikisk domstol avgöra vad som händer med henne.

Senare i dag kommer åklagarmyndigheten i Wien att begära att den 17-åriga flickan från Linköping, som misstänks för IS-kopplingar, ska häktas.

– Jag kommer att lämna in en häktningsframställan om så kallat ”överlämningshäkte”, säger åklagaren Nina Bussek i Wien till SVT Nyheter.

Kvar i förvar

– Jag begär att domstolen ska besluta om att hon ska stanna kvar i häkte så att vi får tid att undersöka om svensk polis och svenska myndigheter vill ta hand om henne för att utreda de misstänkta terrorkopplingarna, säger Nina Bussek.

Ännu har åklagaren i Wien inte haft någon kontakt med myndigheter i Sverige.

– Även om medlemskap i IS inte är ett brott i Sverige borde väl förberedelser till terrordåd vara ett brott också i Sverige, frågar sig åklagaren Nina Bussek.

Straffmyndig

I morgon onsdag väntas domstolen i Wien besluta om flickan ska häktas och i så fall också fastställa en tidsgräns hur länge 17-åringen som längst kan sitta häktad. I Österrike är man straffmyndig från 14 år och inga särskilda regler för anhållande och häktning gäller därför när man som Linköpingsflickan är 17 år.

Familjen larmade

Enligt polisen i Wien kom det i går fram uppgifter om att 17-åringen möjligen är medlem i terrororganisationen IS. Tidigare hade flickans familj slagit larm om att hon var på väg att resa till IS i Syrien och därför stoppades hon på järnvägsstationen Westbahnhof i Wien i lördags kväll. Flickans mamma finns nu i Wien.

Inga tecken på terrorplaner

Enligt polisen i Wien finns inga tecken på att något terrordåd planerades i Österrike.

– Vi har haft stora svårigheter att hålla förhör med flickan, hon är somalisk medborgare och talar dålig engelska. Hon berättade att hon skulle besöka en väninna här i Wien, vi vet inte om de tänkte resa tillsammans vidare till Syrien eller om hon ville resa ensam, säger polisens talesperson Patrick Maierhofer till SVT Nyheter.

Utredning i Sverige

Henrik Jansén har ärendet på sitt bord vid polisregion Öst. Han vet ännu inte hur myndigheterna i Österrike ska gå vidare med ärendet.

– Jag vet bara att socialförvaltningen i Linköping ska försöka få hem flickan. Sedan får vi se vad de österrikiska myndigheterna säger.

Om flickan får återvända kommer Linköpings kommun få stå för kostnaden.

Kommer hon inte att vara misstänkt för något brott i Sverige?

– Det är inte klart än om det blir en utredning eller inte, säger Henrik Jansén till TT.

Inväntar begäran om utlämnande

– Vi väntar på dokument från svenska myndigheter gällande hennes utlämning. Vi tror svenska myndigheter kommer göra det, säger Christina Zalzman, talesperson hos domstolen i Wien till TT.

Tisdagen är helgdag i Österrike, så en jourdomare har beslutat att ha kvar flickan i förvar till i morgon. Österrike kommer att ta ställning till Sveriges eventuella begäran om utlämning de närmaste dagarna, kanske redan i morgon, enligt Zalzman.