Vasa 1628 – del 1

Foto: SVT
Regalskeppet Vasas jungfrufärd blev kort och dramatisk. En kilometer hann hon lägga bakom sig.

Historien om regalskeppet Vasas öde är välkänd. Men historierna om människorna som byggde skeppet har inte berättats. Förrän nu.

I Anders Wahlgrens tvådelade dramadokumentär får vi en inblick i hur människorna levde för nästan fyra hundra år sedan. Det har tagit fyra år att färdigställa filmberättelsen, och med hjälp av den senaste digitala tekniken har Stockholm rekonstruerats som staden såg ut 1628.

Stockholm för fyra hundra år sedan – hur såg det ut då? En liten huvudstad med knappt femtontusen innevånare. De rika människorna bodde runt Slottet och Stortorget, men merparten av stockholmarna var fattiga och fick nöja sig med enkla trähus. Både djur och människor samsades på smutsiga och stinkande gränder.

Stockholm var en farlig stad. Fler än åttio personer om året mördades, vilket skulle motsvara 8000 mord med dagens befolkningsstorlek i området. En del dömdes till döden, andra till kärran. Det vill säga, de skulle ta hand om andras skit. Ingen ville möta dessa stackare i gryningen.

Vid den här tiden krigade kungen Gustav II Adolf i Polen och behövde nya skepp. Därför bad han den holländska skeppsbyggaren Henrik Hybertson och dennes bror Arent att ta över skeppsvarvet, där Vasa kom att byggas.

År 1628 stod så äntligen regalskeppet Vasa färdigt. Den sommaren samlades tusentals nyfikna längs Stockholms kajer för att se henne glida ut på sin jungfrufärd, som kom att sluta i katastrof.  Efter bara en kilometer kapsejsar det ståtliga skeppet och sjunker på fem minuter. Av de 130 ombordvarande drunknar mer än 40 personer.

Svensk dokumentär från 2011, i regi av Anders Wahlgren. Del 1 av 2.

Sändningstider:
SVT2 Fredag 27 dec 2013 kl 18.00 
SVT2 Måndag 6 jan 2014 kl 13.55

Del 2:
SVT2 Fredag 3 jan 2014 kl 18.00
SVT2 Tisdag 7 jan 2014 kl 13.55