Möt karaktärerna i serien

Signe (Marie Bach Hansen)
Signe

Lär känna karaktärerna närmare och deras relation till varandra.

Veronika Grønnegaard – mamma
68 år, född 1945

Veronika växte upp i en borglig familj med intresse för finkultur. Som 22-åring kommer hon in på Konstakademin och möter avantgrade-musikern Thomas. De förälskar sig och Veronika flyttar snabbt in i hans konstnärskollektiv. Det fria, berusande konstnärslivet avbryts dock snabbt när Veronika blir gravid och föder Gro. Thomas fortsätter dock med sitt berusande liv och Veronika gör klart konstutbildningen med Gro på armen. Till slut blir Thomas för mycket och Veronika och Gro lämnar honom. 1972 har hon sin första utställning och möter Carl Grønnegaard. Han är antikhandlare, otroligt rik och älskar konst. Carl blir förälskad i Veronika och ser dessutom hennes lysande talang. De gifter sig och flyttar in på Carls släktgård, där snart sönerna Frederik och Emil föds. Veronika blir med åren av Danmarks mest framträdande konstnärer.

Thomas Konrad – pappa till Gro
66 år, född 1947

Thomas Konradsen växte upp hos sin mamma i Christianshavn. Pappan, som var musiker, försvann under en resa på Oslobåten när Thomas var fyra år. Han har passat sig själv hela sitt liv och dessutom spelat på alla typer av instrument under tiden. Från 14 års ålder spelade han på krogar och som 16-åring flyttade han hemifrån och förkortade sitt efternamn till Konrad. Han är inte speciellt mycket hemma och inte ens när Veronika blir gravid och föder deras gemensamma barn ändras hans livsstil. Efter att Veronika lämnat Thomas håller de minimal kontakt. I samband med att Thomas ska undervisa en kurs på en konstskola i närheten av Grønnegaard flyttar Thomas in i en barrack som står på gårdens marker. Han fungerar som något av en vicevärd på Grønnegaard och hjälper Veronika med hennes produktioner.

Gro – Veronikas och Thomas dotter
42 år, född 1971

Gro har vuxit upp i en riktig hippiemiljö. Hennes föräldrar träffades på Kostakademin i Köpenhamn på 1960-talet, bodde tillsammans i ett kollektiv och levde det vilda bohemiska livet fram till dess att Veronika tog Gro och lämnade Thomas. I dag är Gro karriärist och är vd för ett av landets ledande moderna konstmuseum, Konsthallen. Hon har en nära relation till sin mamma, som hon stått nära under hela sin uppväxt. Gro har själv ingen familj, utan arbetar i stället. Förutom att varar vd för Konsthallen, skriver och redigerar hon konstböcker och så är hon sin mammas högra hand, vilket innebär att hon hjälper till vid försäljningar, utställningar och har en del av äran att Veronika har fått ett genombrott på den internationella konstmarknaden. Gro har alltid försvarat Veronika inför sina syskon. ”Om en man hade levt samma liv hade man inte höjt ögonbrynen” säger hon. Gro hävdar bestämt att de ska vara glada för alla de kamper Veronika och hennes generation tog, eftersom det har lett fram till den modern kvinnans frihet.

Frederik – Veronikas och Carls första son
39 år, född 1974

När Frederik föddes var Veronikas karriär redan igång och hon var mycket borta på olika resor och utställningar. Därför var det pappa Carl, tillsammans med en rad barnflickor, som tog hand om Frederik och senare Emil. Frederik beundrar sin pappa, en rik man som var konstälskande antikhandlare. Hans tydliga, fasta ramar, sinnelag för affärer och alla fisketurer blir det Frederik lägger ihop till en trygghet på gården. Därför slår föräldrarnas skilsmässa hårt, framför allt när hans stora förebild – fadern – bestämmer sig för att flytta utomlands. Från det att Frederik är tio år äre det han som tar ansvar för sin lillebror och försöker att navigera i sin mammas mer kaotiska livsstil. Till slut får han nog och flyttar som 14-åring till Herlufsholm och försöker få lillebror Emil att följa med honom. Frederik är framgångsrik jurist och numera partner i en stor advokatfirma. Han är gift med Solveig och tillsammans har de barnen Hannah och Villads. Frederik har humor, är intelligent och omtyckt, men har inga nära vänner. Familjen är det som betyder mest för honom.

Emil – Veronikas och Carls andra son
33 år, född 1980

Emils tidiga barndom präglades av föräldrarnas utåtriktade karriärer och under perioder var det barnflickor och en faster som tog hand om honom, tillsammans med hans ständige följeslagare och beskyddare, storebror Frederik. När Emil var fyra år lämnade pappan familjen och flyttade till USA. Emil är en glad kille som tog sig genom skolan mer tack vare sin talang än sitt flit. Han röker på och jagar ständigt äventyr. Efter skolan ger han sig ut i världen och återvänder inte förrän han kommer in på universitetet för att studera filosofi. Han tappar dock intresset för filosofin och ger sig av igen. Han flyter ovanpå, klarar sig på sin charm och på sin omedelbara närvaro – över allt öppnas dörrar för honom och han umgås med de häftigaste människorna vart han än hamnar. Han har dessutom hunnit med att starta en rad projekt under sina resor, det senaste en resort i Thailand. Emil har under perioder inte haft någon som helst kontakt med övriga familjen och ingen av dem vet egentligen riktigt vad han har gjort. Trots detta har han haft jämn kontakt med mamma Veronika, som är den som har sponsrat hans äventyr.

Signe – Veronikas fjärde barn
26 år, född 1986

Signe har vuxit upp som enda barnet hos föräldrarna John och Lise utanför Svendborg. Hon har klarat sig bra genom skolan, men vet inte riktigt vad hon ska göra i framtiden. Därför har hon jobbat hos sin väninna i dennes blomsteraffär i Svendborg och levt ihop med mannen i sitt liv, Andreas. Andreas är en talangfull handbollsspelare som tränas av Signes pappa John. Båda Signes föräldrar är engagerade i samhället de bor i och detta har smittat av sig på Signe, som är van att få uppbackning och vänlighet från alla håll. Signe och Andreas bor tillsammans i ett hus och har daglig kontakt med Signes föräldrar. När Veronika helt plötsligt dyker upp i Signes liv och berättar att hon är Signes biologiska mamma, får Signe också ett testamente som överlåter Grønnegaard till Signe. Helt plötsligt vänds Signes liv ut och in. Alla hennes värderingar sätts på sin spets och hon inser att hon är en helt annan person än den hon trott. Och allt var en hemlighet som ingen pratade om, utan något som alla försökte dölja. Viktigast för Signe är dock frågan: varför lämnade mamma bort mig?

Fakta

Originaltitel: Arvingerne
Antal avsnitt: 10
Produktionsår: 2013
Premiär: 1 januari 2014 i DR
Produktionsbolag: DR
Kreatör: Maya Ilsøe
Manusförfattare: Maya Ilsøe, Maja Jul Larsen, Anders Frithiof August, Lolita Belstar, Karina Dam, Per Daumiller, Lasse Kyed Rasmussen
Regi: Pernilla August, Louise Friedberg, Jesper Christensen, Heidi Maria Faisst