Okända arvtagare letas upp i Arvinge okänd

Arvinge okänd
Niklas Källner och Kattis Ahlström i Arvinge okänd.

Många av oss har säkert drömt om att någon en dag ska knacka på dörren och lämna beskedet att vi ärvt en förmögenhet från en tidigare okänd släkting. Det är precis vad som händer i nya SVT-serien Arvinge okänd där Kattis Ahlström och Niklas Källner söker upp personer som inte vet att de har ett arv att hämta ut.

Trots detta handlar serien i slutänden mindre om pengar och mer om familjehistorier, borttappade relationer och fascinerande livsöden.

Varje år dör ca 600 personer i Sverige till synes helt ensamma, utan några arvingar som tar hand om det de lämnar efter sig. De har blivit en mapp i ett arkiv. Det betyder inte alltid att efterlevande verkligen saknas. I många fall kan man ana att det finns familjemedlemmar eller närstående som den avlidne har tappat kontakten med och som har rätt till både arvet och historien. Svenska myndigheter söker dem men ofta når de inte ända fram. Det är här som programserien Arvinge okänd tar sitt avstamp.

Historierna är av vitt skilda slag. Fram växer porträtt av människor som tvingats fly krig och förföljelse, valt ett liv i samhällets utkanter, drabbats av sjukdom eller helt enkelt försökt lämna en komplicerad tillvaro bakom sig och börja ett nytt liv. Gemensamt för alla är att de någonstans längs vägen tappat kontakten med sina närmaste. Kattis och Niklas letar sig tillbaka genom personernas liv för att hitta spår och personer som hjälpa dem i letandet efter den saknade arvingen. Varje program handlar om ett enskilt fall. Inte sällan leder spåren utomlands och visar tydligt hur människors öden har påverkats av Europas dramatiska 1900-tal.

Målet är förstås att hitta arvingen och berätta att det finns ett arv att hämta ut, men också att lämna över foton och dokument – minnen från ett helt liv. Arvinge okänd är en serie som återförenar familjer, läker sår och tecknar ett fascinerande dokument över vår samtid.

Arvinge okänd sänds på torsdagar kl 21.00 och har premiär den 24 augusti i SVT1 och i SVT Play.