SVT125/12 28/12 1/1

En berättelse om Astrid Lindgrens liv och tid

Astrid Lindgren.

Nu är det sista chansen att se dokumentärserien i SVT Play.

Hon blev Astrid med ett helt land och Astrid Lindgren med en hel värld. Hennes berättelser och hennes figurer färdas över alla gränser. I dokumentärserien visas aldrig tidigare publicerat material ur dagböcker, brevväxlingar och filmer.

Astrid är en ny stark och komplex dokumentär av Kristina Lindström, som var en av de två regissörerna bakom hyllade och prisbelönta dokumentären Palme 2012.

”Hon upphör aldrig att överraska”
– Astrid Lindgren var en exceptionell person vars liv och berättelser har så många lager, hon upphör aldrig att överraska, säger Kristina Lindström.

Hon blev Astrid med ett helt land och Astrid Lindgren med en hel värld. Hennes berättelser och hennes figurer färdas över alla gränser. Som ung kvinna påverkades hon starkt av tiden och de normer hon levde i. Som författare och senare opinionsbildare, kom hon att för alltid påverka tiden och vårt sätt att tänka.

Under hela andra världskriget skrev småbarnsmamman Astrid, ännu inte författare, en krigsdagbok. I dokumentären visas aldrig tidigare publicerat material ur dagböcker, brevväxlingar och filmer.

Tvingades lämna bort sin son
Astrid var den modiga och oförvägna, den djupt melankoliska, den engagerade, den skrivande, på natten drömmande. Hon menade att utan Lasse, barnet som hon födde ung och ogift och tvingades lämna bort, utan honom hade hon inte blivit en berömd författare.

– Alla har sin egen relation till Astrid Lindgren, för mig som barn var hon Rösten, Rösten ur radioapparaten. Det finns fortfarande ingen som hon, säger regissör Kristina Lindström, som själv haft förmånen att träffa och intervjua Astrid Lindgren under 1980-talet.

Astrid del 1 – Sorgfågel
Astrid del 2 – Starkast i världen
Astrid del 3 – Allas mor