Se alla bidrag i Babels schlagertävling

Benny Andersson och Helen Sjöholm vid flygeln.
Helen Sjöholm provsjunger låttexterna.

Omröstningen är avslutad. På söndag framför Benny Anderssons Orkester det vinnande bidraget i programmet. Tack för alla röster!

Hur svårt är det att skriva en schlagertext? Babel har låtit tio författare prova på att skriva text till en nykomponerad melodi av Benny Andersson som sedan Helen Sjöholm provsjungit.

En jury bestående av Benny Andersson, Helen Sjöholm, Babels programledare Jessika Gedin och producent Marie Nyreröd beslutar vilken text som blir den rätta till Bennys låt. Det vinnande bidraget framförs av BAO i vårens sista Babel, den 1 juni. Tittarnas favorit får ett hederspris.

Här är de tio bidragen med sång av Helen Sjöholm

Först ut är Mikael Nemi som berättar hur han med rytmen som utgångspunkt lyckats föra samman vemod och dur till en brinnande separationshistoria.

Susanna Alakoski blev förälskad i melodin och ville skriva en kärlekssång i fjällmiljö, för en sådan har hon aldrig hört.

Göran Greider för in några radikala kampfraser och bidrar med en proggig låttext om att gå från ensamhet till gemenskap.

Deckarförfattaren Camilla Läckberg har tagit fasta på det dansanta i melodin och skrivit en sång med kärlek och dans som tema.

Beate Grimsruds bidrag är en sång om födelse och död – och att mogna. Låttexten har hon byggt runt sin debutroman Det finns gränser för vad jag inte förstår.

Jan Guillou knyter ihop ABBA med Hoola Bandoola i en kärlekssaga med en hälsning till den politiska radikalismen på 1970-talet.

Musikjournalisten och feministen Caitlin Moran har författat en text om tonårskärlek och en ”vintage boyfriend” från hemmet i London.

Horace Engdahls bidrag bottnar i inspiration från en nyårsfest. Brustna hjärtan och tomhet som stiger lätt i en varmluftsballong sätter tonen.

Helena von Zweigbergk hittar en varm, vemodig och mogen ton i melodin som får henne att tänka på känslor framåt småtimmarna.

Sist ut är John Ajvide Lindqvist som tar tillfället i akt och skriver en kärlekssång till sin hustru.