SVT2Söndagar 20.00

Bildningspanelens litteraturkanon

Foto: Johan Scheele

I Babel den 21 april fick Göran Everdahl, Per Wirtén och Carina Burman i uppdrag att utifrån 15 svenska böcker välja ut tre omistliga klassiker. Något som visade sig lättare sagt än gjort.

I programmets panelsamtal diskuterade Per Wirtén, Carina Burman och Göran Everdahl kring ämnet bildning. Det blev ett samtal om allt ifrån att läsa Platon på flygresan till behovet av bildningsdespoter.

Men panelen fick även i uppdrag att utifrån femton på förhand valda litterära svenska klassiker gemensamt välja ut tre omistliga verk, böcker som man bara måste ha läst.

Det visade sig dock vara lättare sagt än gjort, och panelen enades till slut om att det inte kunde bli färre än fem böcker. Här är deras lista med motiveringar.

Vilhelm Mobergs Utvandrarepos
Berättar för oss om historien, men även om idag. En roman att känna igen sig i för människor med erfarenhet av emmigration både bort ifrån och till Sverige.

Eyvind Johnsons Strändernas svall
Handlar om en resa, och bildning är ju en slags resa, den anknyter till den antikt grekiska berättartraditionen och leder vidare till mer bildning.

Kerstin Thorvalls Det mest förbjudna
En portal in till de moderna feministiska författarna. Som i princip är omöjliga att förstå utan att ha läst den här boken. En nyckel till vår tid.

Tove Janssons Pappan och havet
Boken handlar om hav och manlighet. En berättelse om sökandet efter sin identitet och hemvist.

Hjalmar Bergmans Farmor och vår herre
En lite bortglömd klassiker. En fulländat berättad historia som är både traditionell och modernistisk samtidigt. Boken ligger någonstans mellan borgerlig familjeberättelse och expressionism och symbolism. En bok att som får en att både skratta och gråta, samtidigt som man blir bildad.