SVT2Söndagar 20.00

”Det är den värsta bok jag skrivit”

Susanna Alakoski.

Susanna Alakoski kommer ut ur anhöriggarderoben med sin nya bok, efter en plågsam skrivprocess.

Med den skönlitterära debuten Svinalängorna 2006 blev Susanna Alakoski hyllad och folkkär. I veckans Babel berättar hon om sin sjunde roman April i anhörigsverige, en bok hon skrivit med stort motstånd.

– Det är den västa bok jag skrivit. Jag blev fysiskt sjuk av att skriva den, säger hon.

Boken består i självutlämnande dagboksanteckningar, glimtar från ett helt liv som anhörig missbrukare. Ett perspektiv hon menar ofta blir bortglömt och nu vill ge ljus till.

Studion gästas också av brittiska Sarah Waters som är aktuell med sin sjätte roman, Hyresgästerna. Det är på samma gång en kriminalroman och en lesbisk kärlekshistoria, som utspelar sig i 1920-talets London. I Babel pratar hon om sex, skuld och relationen mellan mor och dotter.

Sociologen Roland Paulsen gästar också och berättar om hur ett sårat ego kunde leda till en systemkritisk bok om Arbetsförmedlingen. I sin nya bok Vi bara lyder skildrar han myndigheten inifrån och ut.

Dessutom följer vi med Stephan Mendel-Enks i jakten på ett botemedel mot skrivkramp. På vägen får han hjälp av flera författare med olika erfarenheter och inställning till ämnet.

I Babels följetong besöker Sigge Eklund poeten och författaren Eva Ström och bjuds på havreflarn och samtal om passion i litteraturen, utifrån Louise Boije Af Gennäs Stjärnor utan svindel.

Söndag 19 april 20.00 i SVT2 och SVT Play