SVT2Söndagar 20.00

”Talar direkt till hjärtat” – en schlagermästare är korad

Jessika Gedin med Benny Andersson, Helen Sjöholm och Horace Engdahl.

Babels tävling om att skriva bästa sångtext till en ny melodi av Benny Andersson är avgjord. Horace Engdahls text, Nyårsballongen, vann både tv-publikens omröstning och juryns röster.

– Det är en text som talar direkt till hjärtat, säger Benny Andersson. Precis som Utvandrarna är det en sorglig historia, som ändå har hopp om ett bättre liv.

Horace Engdahl är märkbart tagen och mycket glad över vinsten.

– Nu förstår jag hur Nobelpristagarna känner sig. Tänk att det kunde sluta så här. Jag är bara oerhört lättad att jag inte förstört Bennys musik, sa han i Babel på söndagskvällen.

Helen Sjöholms framförande av Nyårsballongen får också högsta betyg av Horace Engdahl:

– Du förvandlar mitt klotter till konst. Att höra dig sjunga texten är som att se en svartvit bild få färg.

Sångbara utan ändringar

Benny Andersson berättar att det bara var två av de tävlande texterna som han och Helen Sjöholm inte behövde ändra i för att de skulle passa in i melodin. Det var Horace Engdahls och Mikael Niemis.

Mikael Niemis text var den som kom på andra plats i tittaromröstningen. ”Rättegång, tack och hej, Barnen ville bo hos dig” är en originell rad i en schlager. Mycket innehåll och sorg på liten yta.

Tittarnas fem-i-topp

1. Horace Engdahl: Nyårsballongen
2. Mikael Nemi: Babel
3. John Ajvide Lindqvist: Torsdag
4. Helena von Zweigbergk: Småtimmesvalsen
5. Camilla Läckberg: Kom och dansa

Schlagertradition i Svenska Akademien

Horace Engdahl säger att han kan tänka sig fortsätta skriva sångtexter. Han har flera föregångare som schlagertextskrivare i Svenska Akademien. Lars Forssell skrev t ex Snurra min jord och Sommaren som aldrig säger nej med den kända raden ”dina bröst är som svalor som häckar”. Kristina Lugn har också skrivit texter till musik av Benny Andersson, bl a Vilar glad i din famn till kronprinsessan Victorias bröllop.