SVT2Söndagar 20.00

Vårpremiär om hunger och svårälskade karaktärer

Jessika Gedin med gästerna Sigge Eklund, Lionel Shriver och Nadifa Mohamed.

Måste man älska sina romanfigurer – eller ens känna sympati för dem? Och vad händer egentligen när en författare blir alltför mätt? Babel gästas av Lionel Shriver, Nadifa Mohamed och Sigge Eklund.

Den amerikanska författaren Lionel Shrivers bok Vi måste  prata om Kevin, väckte stor uppmärksamhet och blev också film. Nya boken Store bror är en roman som handlar om fetma, relationer och aptit – på mat och livet. I Babel berättar Lionel Shriver om sin relation till hunger och författarskap. Och om brodern som åt ihjäl sig.

I Babels nya följetong väljer författaren och poddprofilen Sigge Eklund favoritböcker ur sin hylla. I premiäravsnittet är det just Vi måste prata om Kevin. Han skickar den till Lena Andersson. Det blir ett samtal om romankaraktärer och ondska.

Till studion kommer även den brittisk-somaliska författaren Nadifa Mohamed som har skrivit om tre kvinnoöden i krigets Somalia.

I säsongens första Babel får vi dessutom följa med Håkan Nesser till bokfestivalen i indiska Jaipur. Det är världens största gratisevent för litteratur. Hundratals internationella och indiska författare framträder. Håkan Nesser talar om den svenska deckarvågen för en stor intresserad publik.

Och sist – men inte minst – så fyller Babel tio år. 2005 presenterade Daniel Sjölin det allra första avnittet av litteraturmagasinet.

Söndag 15 mars 20.00 i SVT2 och SVT Play