Utsattes för våldtäkt som barn – nu skildrar hon upplevelsen i nya boken

Roxane Gay i Babel
Roxane Gay var endast tolv år när hon blev våldtagen. Nu berättar hon om upplevelsen i sina böcker.

I sin romandebut berättar författaren Roxane Gay en historia om en kvinna som kidnappas och utsätts för en rad sexuella övergrepp. I slutet av förra året gav hon ut boken ”Bad Feminist” – en essäsamling där som tar sig an både hennes självupplevda våldtäkt och vem som egentligen får kalla sig feminist.

Veckans Babel gästas av den amerikanska författaren och feministikonen Roxane Gay, som jämför de övergrepp hon själv utsattes för som tolvåring med vad som hände hennes romankaraktär i den nya boken ”I vilt tillstånd”.

– Jag var en duktig katolsk flicka som gick i kyrkan och var snäll mot mina bröder. Jag kunde inte fatta att folk kunde göra så mot varandra, jag visste inget om världen, män eller sex.

Var det därför du gjorde din karaktär Mireille till en sån kämpe?

– Absolut! Hon fick kämpa emot. Jag var tolv så jag kunde inte, när man är så liten är man helt maktlös. Hon är ett uttryck för allt jag önskar att jag själv hade haft modet att göra. 

Enligt Roxane Gay är det flera läsare som hört av sig och uttryckt att de inte tål Mireille. Hon tror själv att ilskan mot huvudpersonen beror på att det är en komplex och normbrytande karaktär.

– Kvinnor måste inte vara försynta och trevliga hela tiden. Mireille har attityd och självförtroende och alla vill inte tillåta kvinnor att vara på det sättet.

Se hela intervjun med Roxane Gay i SVT Play

Utöver Roxane Gay kommer även serietecknaren Klara Wiksten och föreläsaren Maria Moraes till studion.

Babel sänds på söndag klockan 20:00 i SVT2 och på SVT Play