Suzanne Brøgger berättar om T i vårpremiären

Det handlar om dysfunktionella familjer, schlager och djur i krig i Babels första program för säsongen.

Suzanne Brøgger är aktuell med sin 25:e bok i ordningen, en skruvad roman om sin egen mamma. Lisa Jewell pratar om besattheten av att läsa läsarkommentarer och Headvig Rudling har uppmärksammat djuren under första världskriget i sin nya fotobok.

Familjen som inte klarar en tebjudning

Det är nu över 40 år sedan hon skrev debuten Fräls oss från kärleken som kom att bli många feministers bibel. Boken beskriver kärnfamiljen och tvåsamheten som de djupaste fallgroparna för en kvinna. Idag är Suzanne Brøgger gift, har en vuxen dotter och aktuell med sin nya roman Till T. Boken beskriver en dysfunktionell familj som inte ens klarar av den enklaste tebjudning för morföräldrarna. I Babel berättar Brøgger om den nya boken, sin familj och om att ha levt sin mammas drömmar.

Fantastiskt för en författare

– För en författare är det fantastiskt att vara född ur något kaotiskt, det ger nästan stoff till resten av livet. Varje gång man inträder en ny ålder får man nya perspektiv, säger Suzanne Brøgger.

Mamma med samlarmani

Veckans andra gäst är en av chick lit-genrens största namn. Brittiska Lisa Jewell har, liksom Suzanne Brögger, en hel del att säga om dysfunktionella familjer. Nya romanen, Fågelburen, skildrar en familj som försöker hantera mammans eskalerande samlarmani.

Även Lisa Jewells kompis och kollega Jojo Moyes är aktuell med en ny roman, One plus one. Babel pratade med henne om författarvänskap, läsarkontakt och smygläsande män.

Första världskriget ur djurens perspektiv

Zebror, storkar, kängurur och elefanter är bara några av de djur som trängs i den nya fotoboken Djur i krigets öga. En bok som utgår från djurens perspektiv under första världskriget, sammanställd av Hedvig Rudling. Vi får höra om hur hon fick idén och bjuds på flera smakprov ur boken.

Från 11 september till arabiska våren

Vi har även varit i London och hälsat på hemma hos Nadeem Aslam, vars böcker färgas av de största och blodigaste världshändelserna. Den senaste boken, Den blinde mannens trädgård, handlar om tiden mellan terrorattacken den 11 september och den arabiska våren och utspelar sig i Pakistan.

Hur svårt är det att skriva en schlagertext?

Det är också premiär för Babels nya följetong. Tio författare har fått i uppgift att skriva en text till den melodi som ABBA-giganten Benny Andersson komponerat exklusivt för Babel. I veckans program får vi höra Bennys tankar och förväntningar på bidragen. Under säsongen försöker vi ta reda på hur svårt det egentligen är att skriva en bra schlagertext.

Söndag 16 mars 20.00 i SVT2 och SVT Play