Vilken isländsk deckare ska man läsa?

Deckarexperten Úlfhildur Dagsdóttir tipsar om de bästa isländska deckarna.

I Babels deckarspecial 24 mars har vi bland annat ett reportage från Island där Úlfhildur Dagsdóttir, litteraturforskare och kritiker, intervjuas. Hon arbetar också med de deckarvandringar som Reykjaviks stadsbibliotek arrangerar och varav några finns i elektronisk form. Här tipsar Úlfhildur Dagsdótti om några av sina favoriter bland de isländska deckarna:
 

Skeppet av Stefán Máni

En mörk, gotisk thriller som påminner om både Edgar Allan Poe och H.P. Lovecraft.
 

Kvinna i grönt och Frostnätter av Arnaldur Indriðason

I de här två deckarna visar Arnaldur Indriðason att hans romaner inte bara handlar om brott som ska lösas, utan att de också geastaltar kriminalitetens och illvillighetens många skiftande uttryck. 
 

Look at me (Horfðu á mig) och I remember you (Ég man þig) av Yrsa Sigurðardóttir

Det här är Yrsa Sigurðardóttirs två bästa böcker hittills. Look at me är en sorts gotisk kriminalberättelse, medan I remember you är mer av en spökhistoria, i kombination med en deckargåta.
(Böckerna är inte översatta till svenska än men finns på engelska.)
 

The Flatey Enigma (Flateyjargáta) av Viktor Arnar Ingólfsson

En elegant deckarintrig som utspelar sig på Islands västkust och rymmer intressanta referenser till de isländska sagorna.
(Boken är inte översatt till svenska men finns på engelska.)
 

Svarta änglar av Ævar Örn Jósepsson

Gedigna karaktärsskildringar, samhällsanalys och humor är Ævar Örn Jósepssons signum och Svarat änglar är inget undantag. Den handlar om korruption, makt och fördomar.